Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”. Calculul făcut de un celebru economist
Ce salariu net lunar trebuie să câștige un angajat în România, în 2024, pentru a nu fi considerat ”fraier”? Ei bine, Andrei Caramitru – economist și fost consilier al lui Dan Barna, fost președinte USR – le recomandă românilor să nu se complacă în sărăcie și să ia atitudine. Condiția financiară a fiecărui român este direct proporțională cu interesul pe care îl acordă propriei evoluări.
În cadrul unei postări pe o rețea de socializare, Andrei Caramiru a reușit să stârnească un val de reacții din partea comunității sale. Economistul le-a transmis românilor – în special celor care au tendința de a se complace în sărăcie – să facă un efort și să iasă din zona de confort, să nu se mulțumească să ducă o viață mediocră și să încerce să treacă peste rolul de victimă al societății. Totodată, fostul consilier al lui Dan Barna este de părere că salariul ideal al unui angajat din România nu trebuie să fie sub 1.500 de euro.
Citește și: CE SALARIU ARE UN POLIȚIST LOCAL CU 12 CLASE, DE FAPT. CÂȘTIGĂ MAI MULT DECÂT UN MEDIC!
Ce salariu net lunar trebuie să aibă un român pentru a nu fi considerat ”fraier”
”Dacă tu câștigi mai puțin de 1.500 de euro net – adică mai puțin decât media veniturilor din București, mai puțin decât un șofer de Uber, mai puțin decât chelnerul de la bistroul din colț sau mai puțin decât o filipineză care face curat în oraș la familii – scuze, dar ai o problemă. Există cursuri online de electrician sau sudor. Există joburi – plin de joburi. Evoluează. Nu te complace în sărăcie. Nu e vina nimănui că nu o duci bine – totul e pur și simplu doar responsabilitatea ta. Atât. Succesul tău sau eșecul tău. Al tău. Atât”, a scris economistul Andrei Caramitru într-o postare pe o rețea de socializare.
Totodată, economistul a enumerat o serie de posibilități de care dispune un om oarecare din România – acum în 2024 – oportunități pe care alte generații de dinainte nu le-au avut până acum. Andrei Caramitru trage un semnal de alarmă în rândul celor care se plâng de viața pe care o duc, însă nu sunt dispuși să facă niciun fel de efort pentru a-și îmbunătăți condiția.
”Un om oarecare din România are – acum – cele mai mari oportunități pe care le-a avut cineva de la noi vreodată în istorie :
- poți studia, lucra și circula oriunde în Europa. Ai acces oriunde, fix ca un vestic
- ba mai mult – poți merge oriunde pe glob în afara UE, fără viză sau cu o procedură extrem de simplă să iei viza
- îți poți face o firmă imediat și cu cost mic de tot, care poate activa imediat oriunde în UE. Îți poți face reclamă în toată lumea ușor , folosind internetul
- ai acces la toată informația lumii, pe gratis, pe net . Mai ai acces și la AI pe gratis – ca să poți înțelege si învăța chiar orice vrei tu
- poți veni în București unde șomajul e 0.5%, salariile sunt bune și poți găsi apartamente noi cu cea mai mică chirie din UE. Nu îți place București ? Ai de ales dacă vrei să o duci ok – Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Oradea etc .
Spuneți-mi voi dacă vreo generație de dinainte, vreodată în istorie, a avut mai multe oportunități. Nimeni, niciodată, în toată istoria de sute / mii de ani în țara asta. De asta mi se pare INACCEPTABIL și rușinos pentru tine să te tot plângi, să zbieri frustrat de una sau de alta. Cineva care vrea să muncească și e deschis la efort și învățare nu are cum să nu o ducă foarte ok.
Dacă viața ta nu e bună – nu e vina ocultei, reptilienilor, politicienilor. Dacă stai să înjuri pe Ciolacu și Ciucă de faptul că nu ai salariu mai mare; dacă speri ca Simion, Drulă, Nicușor sau Barna sau Șoșoacă sau alt mesia o să îți dea bani în buzunar în plus la salariu cumva prin magie – ești complet pierdut cu capul !
Nimeni nu are ceva cu tine, nimeni nu te fură pe tine, nimeni nu te va salva pe tine. Statul în mare parte e irelevant în ecuația vieții tale. Nu mai suntem în anii 80 când toată lumea lucra la stat, când depindeam toți de tătuc. Acum statul e slab, da are servicii proaste dar ai alternativă la privat. Acțiunea e aproape exclusiv în privat. Succesul sau eșecul tău depind doar de acțiunile tale, atât”, a scris Andrei Caramitru pe Facebook.