Turiștii au luat cu asalt litoralul românesc, iar aproape de ei sunt oamenii care au grijă ca tragediile să nu aibă loc. Salvamarii veghează din umbră distracția românilor de pe plaje și sunt răsplătiți în funcție de numărul de ore de muncă și de stațiunea în care lucrează.
Salariile salvamarilor de la Marea Neagră sunt plătite din bani de la bugetul de stat, iar aceștia sunt remunerați în funcție de staţiunea în care lucrează și gradul de periculozitate al staţiunii. Astfel, cei mai bine plătiți salvamari sunt cei care activează în stațiuni precum Costinești, unde apa devine brusc adâncă.
De asemenea, după recentele schimbări petrecute pe litoral și Mamaia a devenit o stațiune destul de periculoasă. În anii precedenţi, de la bugetul de stat au fost alocate următoarele sume pentru cei care supraveghează plaja: 2.900.000 de lei pentru Eforie Nord şi Eforie Sud, către Constanţa şi Mamaia au fost livraţi 3.100.000 de lei, iar la restul staţiunilor, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn și Mangalia au împărţiţi 800.000 lei.
(CITEȘTE ȘI: E PE BUNE! CÂȚI LEI A AJUNS SĂ COSTE O BERE LA PAHAR DE PLASTIC, PE PLAJĂ ÎN MAMAIA)
Salariul unui salvamar porneşte de la minimul pe economie şi ajunge până la suma de 4.000 de lei, în funcţie de vechimea, dar şi de orele de muncă lucrate. Pe lângă salariu, salvamarii primesc şi bonuri de masă în valoare de 300 de lei, precum şi un bonus de risc.
Bonurile de risc se oferă în funcție de gradul de periculozitate al staţiunii în care lucrează. Astfel, pentru stațiunile periculoase ca Mamaia și Costinești, bonusurile ajung undeva jurul sumei de 300 de lei.
Astfel, pentru un salariu maxim de aproximativ 4.600 de lei un salvamar trebuie să asigure salvarea persoanelor care sunt aflate în pericol, folosind tehnicile şi echipamentele specifice; atunci când sunt cazuri grave trebuie să contacteze serviciul medical în regim de urgenţă; zonele de îmbăiere de pe mal trebuie patrulate şi supravegheate în permanenţă și acordă primul ajutor în caz de nevoie şi trebuie să ştie să facă resuscitare cardio-respiratorie, atunci când este necesar.