Ce salariu are un preot și cu cât va fi majorat

Publicat: 31/01/2020 | 23:04
Salariu preot

Salariile și întregul venit al preoților din România au fost adesea sursă de controverse. Cu toate acestea, sunt puțin cei care știu ce salariu are un preot.

Salariul unui preot diferă în funcție de mai multe criterii, precum studiile și funcția deținută în cadrul BOR. Acesta poate porni de la suma de 3000 de lei.

Cu cât va fi majorat salariul unui preot

Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical, care sunt aplicate încă de la începututul lui 2018 și vor continua până în 2022.

Potrivit acestei legi, un preot debutând cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut, un preot cu gradul II și studii superioare va primi 3.900 de lei, în timp ce un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut.

Cât câștigă un episcop și ce salariu are Patriarhul Daniel

Începând de la 1 ianuarie 2o19, șeful Bisericii Ortodoxe Române a beneficiat de creșterea salariului minim pe economie, iar leafa lui a ajuns  la 23.920 lei pe lună, adică aproape 240 de milioane de lei vechi. În anul 2018, salariul Patriarhului Daniel era de 16.600 de lei, salariu egal cu cel al președintelui Senatului României.

Potrivit declarației de avere, arhiepiscopul Tomisului Teodosie a încasat, în anul fiscal 2018, suma de 161.000 de lei.

Fiecare funcție din cadrul BOR este renumerată diferit, astfel că reprezentanții Bisericii cu funcții înalte pot câștiga și peste 8.000 de lei lunar.  Astfel,  un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, un mitropolit 7.500 de lei, iar un Patriarh poate ajunge la mult peste 8.000 de lei.

Citește și: CÂȚI BANI CÂȘTIGĂ, DE FAPT, UN CONSILIER SUPERIOR LA ANAF. SALARIUL IMENS PE CARE ÎL IA LUNĂ DE LUNĂ

Numărul absolvenților de Teologie a scăzut

Reprezentanții Bisericii spun că, în ultimii ani, numărul celor care se înscriu și termină Facultatea de Teologie a scăzut semnificativ, dar asta și pentru că posturile sunt foarte puține

”Sunt posturi foarte puține pentru preoți în parohii. Acestea, în general, s-au ocupat, iar acum ceea ce se mai eliberează se face fie prin pensionare, fie prin crearea unor parohii noi dar sunt puține acestea și în orașele foarte mari care se extind și formează comunități noi. Sigur că studenții, în momentul în care optează pentru o facultate, se gândesc ce o să facă în viitor, ce șanse au de a profesa pe domeniul în care s-au specializat. De aceea, a mai scăzut numărul celor care optează pentru Teologie.

În al doilea rând, de ce să nu spunem, propaganda aceasta care e țintită în ultima vreme împotriva Bisericii, cu siguranță că a afectat și opțiunile unora dintre tineri. Dar eu sunt mulțumit și îi felicit pe cei care au curajul în vremurile acestea să vină la Teologie și să urmeze acest domeniu”, declara, cu ceva timp în urmă, decanul Facultății de Teologie din Sibiu.

Citește și: CE SALARIU ÎNCASEAZĂ LUNAR UN OFIȚER SRI DEBUTANT. SUNT INCLUSE ȘI BONUSURILE ȘI SPORURILE