Ce salariu are un pompier din București cu tot cu sporuri de risc și bonusuri
Salariul unui pompier este considerat de foarte mulți ca fiind unul mic, asta mai ales dacă ținem cont de riscul la care sunt supuși aceștia la fiecare misiune în parte.
Munca de pompier este una extrem de dificilă și riscantă, iar salariile pentru pompieri nu sunt neapărat cele mai motivante.
Salariile pompierilor, majorate în 2020
Începând cu 1 ianuarie 2020, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și a aprobării prim-ministrului Ludovic Orban,
se va acorda sporul pentru condiții grele de muncă și toxicitate în procent de 25% din salariul minim brut pe țară, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective. Măsura vizează pentru acest drept o adăugare, în medie, între 200 și 400 de lei, valoare brută, pentru aproximativ 110.000 de angajați MAI.
Astfel, pentru perioada 2020-2021, se va acorda în continuare, majorarea de 75% la solda de funcție/ salariul de funcție/ salariul de bază pentru activitatea desfășurată în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale, precum și în celelalte zile în care nu se lucrează, potrivit legii.
Salarii pompieri 2019
În 2019, salariile pompierilor variau între 1400 de lei pentru funcțiile fără comandă și 7700 de lei, maximul obținut de un ofițer aflat în funcție cu comandă.
Citește și: CE SALARIU ÎNCASEAZĂ LUNAR UN OFIȚER SRI DEBUTANT. SUNT INCLUSE ȘI BONUSURILE ȘI SPORURILE
Cum poți să devii pompier
Pentru a ocupa un post de pompier absolvenţii de liceu trebuie să dea un examen la o instituţie de învăţământ de profil, care este compus dintr-o testare psihologică, un concurs scris pe baza unei bibliografii specifice, o testare medicală şi una fizică, fiecare dintre aceste probe fiind eliminatorie. La absolvire, fiecare subofiţer şi ofiţer (ambii cadre militare) este repartizat în funcţie de nota obţinută acolo unde este nevoie de personal nou.
Subofiţerii din cadrul unor astfel de instituţiilor de pompier sunt, practic, “motorul” operaţiunilor de salvare în situaţii de urgenţă. Ei sunt pompierii care sting incendii, care pleacă pe teren cu echipaje SMURD pentru a descarcera victimele, cei care ajută în caz de inundaţii sau alunecări de teren. Chiar dacă aproximativ toţi pompierii cu grad de subofiţer au acelaşi istoric academic- şcoala de subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti din judeţul Prahova- nu toţi urmează aceeaşi pregătire odată ce au fost repartizaţi într-o unitate. Pe timpul zilei de lucru asistă la aceleaşi cursuri teoretice şi la aceleaşi simulări, însă fiecare poate să se specializeze în diferite arii precum alpinism sau scufundări.
Citește și: PROCURORII CER ÎNCHISOARE CU EXECUTARE PENTRU CEI DOI POMPIERI DIN DOSARUL COLECTIV