Ce salariu are un medic psihiatru? Câţi bani câştigă şi psihologii? Sumele încasate lunar, cu tot cu sporuri şi bonusuri
Unul dintre cele mai dezbătute subiecte de către români este acela legat de salariul pe care îl primește un psihiatru sau un psiholog. În timp ce unii consideră că astfel de profesii nu au nicio utilitate, există și persoane care sunt conștiente de beneficiile pe care le au dacă apelează la aceste servicii.
Un psiholog nu are aceleași atribuții precum un psihiatru, iar acest aspect ar trebui cunoscut de toată lumea. Majoritatea se tem să apeleze la serviciile unei persoane specializate, deoarece consideră cu nu au probleme pe care ar trebui să le rezolve, însă acest lucru este total eronat.
VEZI ȘI: CE SALARIU ARE UN FARMACIST ÎN ROMÂNIA, ÎN 2022. SUMELE SUNT URIAȘE
Ce salarii primesc psihologii și psihiatrii
După ani în care au urmat o facultate, au terminat un Master în domeniu și au obținut toate acreditările necesare, meseria de psiholog sau psihiatru nu este apreciată pe măsură. Acest lucru reiese din reacțiile pe care oamenii le au în momentul în care află care este grila de salarii pentru fiecare în parte.
Un medic specializat în Psihiatrie va putea beneficia de un salariu de bază în valoare de 10.643 de lei pe lună. La această sumă se vor adăuga bonusurile venite din ședințele particulare, turele lucrate în plus, sporurile de noapte și alte astfel de lucruri. Astfel, la finalul lunii, o persoană care ocupă o astfel de funcție ar putea primi în jur de 14.448 de lei, potrivit grilei de salarii publicată în urmă cu doi ani.
De asemenea, un psiholog ar putea avea parte de venituri substanțiale în funcție de gradul de pregătire pe care îl are. În unele părți ale țării, salariul ar putea ajunge la aproape 3.000 de lei, fără ședințele particulare pe care persoana în cauză le-ar putea oferi clienților săi. Sud-Estul României oferă cele mai bune salarii pentru persoanele cu o experiență în domeniul psihologiei. O ședință de terapie costă în medie 200-250 de lei, iar acestea se țin o dată pe săptămână. La un calcul rapid, putem observa că un client plătește 800 de lei pe lună unui psiholog. În funcție de numărul de clienți, psihologii pot obține venituri consistente.