Ce salariu are un europarlamentar, în 2024? Suma este uriaşă

Publicat: 07/06/2024 | 13:45
Ce salariu câștigă un europarlamentar pe lună/foto: Shutterstock

O dată la cinci ani, cetățenii Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile pentru membrii Parlamentului European, care au loc anul acesta între 6 și 9 iunie, sunt unice la nivel mondial, conform News.ro. Această funcție implică atât responsabilități, cât și venituri corespunzătoare. Iată cât câștigă un europarlamentar pe lună!

Parlamentul European este singura adunare transnațională din lume aleasă direct de cetățenii celor 27 de țări membre. Europarlamentarii apără interesele cetățenilor UE la nivel european, iar anul acesta vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mulți decât la ultimele alegeri. Toți deputații din Parlamentul European primesc același salariu.

Citește și: BĂTAIE ÎN PARLAMENT! FLORIN ROMAN ȘI DAN VÎLCEANU, PROTAGONIȘTII UNUI SCANDAL DE ZILE MARI. VIDEO

Ce salariu primește pe lună un europarlamentar

Salariile sunt stabilite la 38,5% din salariul de bază al unui judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), conform articolului 10 din Statutul deputaților în Parlamentul European.

Salariul net al unui europarlamentar depășește 7.800 de euro pe lună și este însoțit de diurne, gratuități și numeroase alte beneficii substanțiale.

Pe lângă salariul lunar, europarlamentarii primesc o indemnizație suplimentară de aproape 5.000 de euro, destinată funcționării birourilor parlamentare și achiziționării de echipamente precum calculatoare, telefoane sau abonamente la internet. Această sumă nu necesită justificare documentar, dar cheltuielile legate de birourile europarlamentare pot fi verificate în cadrul unor controale financiare.

De asemenea, diurna pentru europarlamentari este de 350 de euro lunar, iar acești bani pot fi utilizați pentru a acoperi costurile de cazare, masă sau transport.

Pe lângă beneficiile deja menționate, la terminarea mandatului, europarlamentarii se pot califica pentru o indemnizație tranzitorie. Aceasta reprezintă o sumă pe care o primesc în intervalul imediat după încheierea mandatului, până când își găsesc o altă ocupare. Durata acestei indemnizații poate fi de cel mult doi ani, în funcție de numărul de mandate deținute.

În plus, dacă un fost eurodeputat se angajează la un salariu mai mic, Parlamentul European asigură diferența financiară până la valoarea salariului anterior, care este de 7.853 de euro.

După împlinirea vârstei de 63 de ani, europarlamentarii care au deținut mandate complete pot opta să iasă la pensie. Pensia unui fost europarlamentar poate fi acumulată cu alte tipuri de pensii și se situează în jurul sumei de 5.497 de euro.

La alegerile din 9 iunie, România are în competiție pentru cele 33 de locuri de europarlamentar un total de 542 de candidați.

Citește și: VLAD POPESCU, PE URMELE TATĂLUI SĂU. PIEDONE ÎI SUSȚINE CANDIDATURA LA PRIMĂRIA SECTORULUI 5: „A CRESCUT 30 DE ANI ÎN ADMINISTRAȚIA LOCALĂ, O ARE ÎN SÂNGE!”