Salariul președintelui României a crescut de la începutul anului 2019, la fel și salariile tuturor demnitarilor statului. Află cât câștigă președintele țării în 2019 și care sunt atribuțiile sale
Salariul președintelui României a înregistrat o majorare de aproximativ 10%, în 2019.
Salariul președintelui României și ale tuturor demnitarilor au crescut în acest an, odată cu majorarea salariului minim pe economie, la 1 ianuarie 2019. Veniturile demnitarilor se calculează în funcţie de coeficientul din legea salarizării, înmulţit cu salariul minim pe economie care, în luna ianuarie, a crescut la 2.080 de lei. Astfel, de la începutul anului, salariul președintelui Klaus Iohannis a ajuns la 24.960 de lei – echivalentul sumei de aproximativ 5.000 de euro, cu 2.160 de lei mai mult faţă de anul 2018.
Potrivit Constituției României, președintele are următoarele atribuții:
Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. […] Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi succesive. (Articolul 81 – Constituţia României)
Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales. Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă. (Articolul 83 – Constituţia României)
În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată. Preşedintele României se bucură de imunitate. Preşedintele nu poate fi tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. (Articolul 84 – Constituţia României)
În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa decretului. Decretele emise de Preşedintele României privind tratatele internaţionale încheiate în numele României, acreditarea şi rechemarea reprezentanţilor diplomatici ai României, aprobarea înfiinţării, desfiinţării sau schimbării rangului misiunilor diplomatice, mobilizarea parţială sau generală a forţelor armatei, respingerea agresiunilor armate îndreptate împotriva ţării, instituiriea stării de asediu sau stării de urgenţă, precum şi în ceea ce priveşte conferirea de decoraţii şi titluri de onoare, acordarea gradului de mareşal, de general şi de amiral şi în ceea ce priveşte acordarea graţierii individuale, se contrasemnează de prim-ministru. (Articolul 100 – Constituția României)
Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. S-AU NUMĂRAT TOATE VOTURILE. VIORICA DĂNCILĂ, CE LOVITURĂ!
Potrivit legii, candidatul care a câștigat și turul II va trebui să mai aștepte aproape o lună pentru a-și prelua funcția, deoarece mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează pe 21 decembrie, data la care noul președinte ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului. Evident, în cazul în care România va rămâne cu același președinte în funcție, acesta își va mai continua mandatul încă cinci ani.
Rezultatele alegeri prezidențiale 2019 turul 1 arată că Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au intrat în finala prezidențială, arată datele preliminare oferite de către Autoritatea Electorală Permanentă, după primirea datelor din 99,7% din secțiile de votare din țară și din diaspora. Pe locul III s-a clasat Dan Barna, care nu mai are nicio șansă de a se apropia de Viorica Dancilă, diferența dintre liderul PSD și candidatul USR-Plus fiind de aproape opt procente.
Turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, în România, se va desfășura duminică, 24 noimebrie. În diaspora însă, vor și pentru cel de-al doilea tur tot trei zile de vot.