Ce salariu are o asistentă care lucrează cu bolnavii de COVID. Ce bonusuri primeşte lunar
În ultimii doi ani, salariile cadrelor medicale au fost majorate după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu nr. 153/2017, unde sunt precizate remunerațiile acestora.
În continuare, CANCAN.RO vă prezintă ce salariu are o asistentă medicală în România. Ele diferă, așa cum era de așteptat, în funcție de experiență și de subunitatea unde lucrează.
În unitățile medicale de stat din România, o asistentă medicală câștigă, în fiecare lună, între 4.150 și 5.197 lei. De asemenea, o asistentă medicală principală are între 4.752 și 5.412 lei. La aceste salarii, se adaugă indemnizația la hrană, sporul de vechime, sporul de toxicitate, plus diverse alte sporuri.
Reamintim, totodată, că salariile angajaților din domeniul Sănătății s-au triplat în ultimii zece ani, în condițiile în care numărul angajaților s-a mărit, față de anul 2011, cu 24%. De remarcat că un salariu care acum 10 ani era de 1.200 de lei, în prezent a ajuns la 4.100 de lei.
Despre sporurile COVID
La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, la finalul lunii noiembrie două acte normative în urma cărora, pe durata starii de alerta, personalul din unitățile sanitare și serviciile de ambulanță publice beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.
Hotărârea de Guvern prevede pentru perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 75% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pe perioada stării de urgență și alertă.
De asemenea, in aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%.
Mai mult, acordarea acestui spor se realizeaza fara eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă emise de către autoritățile abilitate în acest sens.