Meseria de gunoier implică multe riscuri legate de sănătate, dar nu ne putem imagina cum ar arăta un oraș în care angajații de la salubritate nu și-ar face treaba. Puțină lume știe însă ce salariu are un lucrător sortător de deşeuri reciclabile. Gunoierii beneficiază și de sporul de rușine, în valoare de 15% din salariul de bază.
Deși nu se află pe lista meseriilor pe care cineva și le-ar dori să le practice, trebuie să recunoaștem că meseria de gunoier reprezintă o parte importantă a oricărui oraș. Indiferent că vorbim despre măturătorii de străzi, despre ridicătorii de deșeuri sau despre șoferii mașinilor de gunoi, cu toții au de îndeplinit niște sarcini extrem de bine trasate.
Aceștia își pun sănătatea în pericol, din cauza deșeurilor toxice cu care intră zilnic în contact. Conform Codului Muncii, gunoierii trebuie să beneficieze de anumite sporuri. În general, salariul unui angajat este format din salariul de bază, indemnizații, sporuri sau diferite prime.
Pentru că se încadrează în domeniul angajaților care muncesc în condiții dificile, lucrătorii de la salubritate trebuie să primească spor de condiții vătămătoare și spor de condiții nocive. În plus, aceștia au și un spor de rușine, care reprezintă cel puțin 15% din salariul de bază.
Așadar, un gunoier poate câștiga pe lună la fel de mult cât un angajat care are studii superioare. Salariul minim brut a crescut de la 1 ianuarie 2020 de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare lună, un angajat primește în mână 1.346 de lei, fără niciun fel de spor.
În condițiile în care pe lângă sporurile de rușine și de condiții vătămătoare, unii dintre gunoieri beneficiază și de sporul de vechime în muncă, acest lucru înseamnă că aceștia pot ajunge să câștige chiar și 2.500 de lei pe lună.
Dacă în România meseria de gunoier nu este privită cu ochi buni, în alte țări un angajat al unei firme de salubrizare poate câștiga o avere într-un singur an de muncă. De exemplu, în Germania un gunoier are un salariu lunar de peste 3.000 de euro. La un calcul simplu, la finalul unui an, un lucrător sortător de deşeuri reciclabile poate depăși fără probleme 35.000 de euro.
Mult mai bine plătiți sunt gunoierii din Statele Unite ale Americii. În orașul New York, un astfel de angajat, care are și vechime, câștigă și 70.000 de dolari pe an. Această meserie este considerată peste ocean drept una dintre cele mai valoroase. Gunoierii sunt considerați eroi, pentru că rezistă zilnic în condiții extrem de dificile.
Mai mult, pentru a ajunge să practici această meserie în New York, prima dată trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare. Aproape 100.000 de persoane își depun CV-ul pentru un astfel de job. Asta în condițiile în care mai puțin de 1.000 de locuri sunt disponibile anual.