A fost haos pe Aeroportul Otopeni, după ce mai multe curse ale companiei Tarom au fost anulate. Sute de oameni și-au petrecut noaptea în aeroport, iar dimineața a adus și mai multe vești proaste, căci alte curse au fost anulate. Situația a fost provocată de greva spontană a angajaților Tarom, care se plâng de salarii mici și personal insuficient. Află, în articol, cât primește lunar un pilot al companiei!
Peste 20 de piloți ai companiei Tarom s-au declarat inapți de zbor. Angajații companiei aeriene au început o grevă spontană pentru a atrage atenția a asupra condițiilor grele în care lucrează de o bună perioadă.
„Avem undeva peste 20 de piloți comandanți care s-au declarat inapți pentru zbor. Colegii noștri lucrează la această situație pentru a-i ajuta pe pasageri. E o situație neprevazută, fără precedent. Nu aveam vreun anunț. Personalul de zbor are acest drept de a se declara inapt pentru zbor. Sunt discuții, se caută să se înțeleagă motivele. Nu e o situație standard și căutăm să vedem care sunt problemele”, a precizat Alexandru Anghel, comunicator Tarom.
Citește și: IULIE 2024, LUNA SCUMPIRILOR PENTRU ROMÂNI. CRESC PREȚURILE BILETELOR DE AVION
Piloții Tarom susțin că au contribuit semnificativ la menținerea companiei și că salariile lor sunt similare cu cele din 2007, deși ne aflăm în anul 2024. aceștia ar fi forțați să încalce Codul Muncii, care prevede doar cinci zile consecutive de zbor și două zile libere. În schimb, ei s-au plâns că zboară șase sau chiar șapte zile consecutive fără să aibă parte de compensații adecvate conform legii.
Ei bine, ținând cont de salariul minim pe economie în România, remunerațiile piloților Tarom nu sunt deloc mici. Totuși, comandații companiilor aeriene private primesc mult mai mulți bani. Spre exemplu, un pilot de la WizzAir câștigă în jur de 10.000 de euro. Iată salariile angajaților Tarom, potrivit unui pilot de avion care a vorbit pentru Gândul:
În prezent, Tarom are doar 150 de piloți, după ce 31 și-au dat demisia doar în acest an. Narcis Paşcu, liderul Sindicatului Unit TAROM, a oferit detalii despre greva spontană a angajaților companiei aeriene românești.
„Restructurarea de personal începută în 2020 de Ministerul Transporturilor a constat în reducerea de la 1.890 de salariaţi la 1.100 de salariaţi, adică cu 800 mai puţini, dar acum ducem lipsă de piloţi şi mecanici. Conducerea ştie câţi oameni şi ce fel de oameni sunt necesari, dar pentru a face angajări are nevoie de buget, iar TAROM nu are în momentul actual aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli. Dacă au plecat 31 de piloţi, cel puţin atâţia ar fi trebuit angajaţi, ca să ai de rezervă.
Salariile la TAROM sunt la jumătate faţă de salariile la alte firme private. De exemplu, la o companie privată, salariile sunt duble faţă de cele de la TAROM pentru toate posturile. În cazul piloţilor, la o firmă privată, au 10.000 de euro/lună salariul şi nu poţi să-l aduci înapoi pe niciunul dacă nu-i dai aceeaşi bani”, a declarat Narcis Paşcu, liderul Sindicatului Unit TAROM, potrivit ZF.ro.