Ce salarii au imigranții care lucrează în România. Câștigă dublu față de mulți români și triplu față de țara lor

Publicat: 25/09/2024 | 14:50

În timp ce românii și româncele pleacă în străinătate, unde majoritatea muncesc pe posturi de menajere, badante sau alte posturi de muncă vacante, în România ajung sute de mii de imigranți din țările asiatice. Ce salarii au, de fapt, imigranții care lucrează la noi în țară? Câștigă dublu față de mulți români și triplu față de țara lor.

În ultimii ani, România a  devenit casă pentru sute de mii de migranți. Conform raportului privind Migrația Globală 2022, România ocupă locul 17 între țările de origine ale migrației la nivel global. Printre aceștia, sute de mii de muncitori din Pakistan, Sri Lanka, Nepal, Vietnam sau alte țări asiatice sunt apreciați și angajați pe posturile de livratori, chelneri, pizzari, ajutor de bucătar sau în domeniul construcțiilor. Potrivit unui sondaj realizat de InScope Research,  7 din 10 români îi văd pe imigranți ca pe o oportunitate de dezvoltare a economiei și asta deoarece ocupă locuri de muncă de care românii fug.

Muncitorii străini acoperă lipsa de angajați români

Din cauza deficitului de muncă din România, peste 300.000 de muncitori străini au ajuns în țară din anul 2015, iar 225.000 au rămas încă să lucreze în țară. Locurile de muncă din România devin tot mai atractive pentru străini – în timp ce românii pleacă în țările vecine pentru a câștiga un ban în plus.

Începând cu 2022, Guvernul le-a permis angajatorilor să aducă 100.000 de noi muncitori  din afara Uniunii Europene – dublu față de programul admis în urmă cu 4 ani. După Capitală și județul Ilfov, cei mai mulți muncitor străini sunt în Timiș, Constanța, Cluj și Iași. NU RATA: Ce salariu are un angajat la vitrina Kaufland. Ce alte beneficii mai primește

Deși vin de la mii de kilometri depărtare, din țări asiatice sau africane, lucrătorii străini ajung să câștige chiar și triplu în România triplu față de cât se câștigă în țara lor. Este și cazul lui Shan, poreclă primită din partea colegilor, care lucrează ca barman într-un restaurant din Cluj Napoca. Originar din Sri Lanka, tânărul a ajuns în România în urmă cu 6 ani.

”Prima dată am venit ca livrator și apoi ca barman. Vara câștig cam 5.000 – 6.000 de lei salariul, cu bacșiș cu tot, iar iarna, 4.000 de lei. În Sri Lanka, făceam cam 500-600 de dolari pe lună”, a spus tânărul pentru Digi24.

Asemenea colegului său, Atif Imatz este din Pakistan și muncește de 5 ani ca ospătar în România. Acesta susține că are un salariu triplu față de țara sa natală, iar cu banii de aici își permite să își întrețină soția și cele trei fete: ”Îmi place în România și am venit să fac bani. Salariu este de trei ori mai mare ca în Pakista”, a spus Atif

 

This browser does not support the video element.