Obiceiuri interzise când zbori cu avionul / Sursă foto: Pexels
În cazul în care ți-ai făcut planurile de vacanță la mare distanță de casă, cel mai probabil, vei opta pentru un zbor cu avionul. Dacă este prima oară, trebuie să știi care sunt obiceiurile pe care trebuie să le eviți, pentru o călătorie plăcută. Astfel, îți vei putea începe concediul fără să deranjezi și fără să fii deranjat.
În primul rând, nu este indicat să dormi cu lumina aprinsă deasupra capului. Atunci când zbori pe distanțe lungi, să faci acest gest nu doar că este complet inutil, dar îi poate deranja pe cei care vor să tragă un pui de somn. Dacă îți dorești lumină, politicos ar fi să-ți folosești telefonul mobil.
O altă greșeală pe care o fac românii atunci când pleacă în concediu cu avionul este că au obiceiul de a vorbi, cu voce tare, la telefon. Nu degeaba a fost inventat „modul avion” pentru telefoanele smart. Așadar, dacă nu ai o urgență, încearcă să îi scrii celui cu care vrei să comunici după ce te-am îmbarcat.
Greșeli pe care românii le fac când călătoresc cu avionul
Ignoră ce le spun însoțitorii de zbor. Cei care lucrează în avion au o meserie extrem de importantă, pentru care s-au pregătit intens. Ca urmare, este extrem de important ce au de transmis și, în unele cazuri, chiar îți poate salva viața;
Își prind bagajele de roți. Să-ți sprijini valizele pe partea cu roțile, deasupra capului, nu este o idee bună. Acestea pot cădea și pot chiar să îi accidenteze pe alții. Indicat este să le orientezi în așa fel încât să aibă o poziție fixă, din care nu vor aluneca;
Umblă la fereastra altor pasageri. Dacă nu călătorești cu prietenii, gândește-te că nimănui nu îi este comod să fie deranjat. Încearcă să-l respecți pe cel de lângă tine și spațiul lui, stai liniștit pe locul cumpărat prin bilet;
Își înclină scaunul fără să-l anunțe pe celălalt. În cazul în care ești obișnuit să circuli cu mașina personală, este foarte probabil să ai tendința de a-ți regla scaunul. Nu uita că în avion, lucrurile stau altfel. Dacă îți muți poziția scaunului, recomandat este să vorbești și cu cel pe care l-ai putea deranja. Măcar să-l anunți ce ai de gând. Astfel, nu doar că dai dovadă de politețe, dar stai și departe de accidentări sau conflicte în timpul zborului.
Apăsarea ecranelor tactile. Atunci când rămâi fără baterie la telefon sau ești, pentru prima dată, în avion, vei avea tendința să faci astfel de năzdrăvănii. Nu este recomandat. Lasă tabletele pentru situațiile în care chiar ai nevoie de ele, așa cum ți-a explicat însoțitorul de zbor înainte de decolare.
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități.
După o perioadă citeste mai mult