Ce să nu faci dacă ai alergie la ambrozie? Sfatul specialiștilor
Ne aflăm în plin sezon de ambrozie, planta la care multe persoane sunt alergice. Această buruiană își împrăștie polenul, de obicei, în jurul jumătății lunii iulie și se întinde până la jumătatea lunii octombrie. Află ce este strict interzis să faci în această perioadă dacă ești una dintre persoanele care suferă de alergie la ambrozie.
Sezonul de ambrozie poate începe mai devreme sau se poate întinde mai mult. În România, există persoane cu o sensibilitate foarte mare la polenul de ambrozie și din această cauză pot avea simptome încă de la sfârșitul lunii iulie.
Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, este extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice. În România, această plantă este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), deoarece ea preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.
Simptomele alergiei la ambrozie
Cele mai frecvente simptome ale persoanelor care sunt alergice la această buruiană sunt:
- strănutul
- nasul înfundat
- senzație de mâncărime în gât
- ochii înlăcrimați
- cefalee
De asemenea, alergia la polenul de ambrozie are simptome similare cu cele ale altor tipuri de alergii, cum ar fi:
Rinita alergică: strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase).
Conjunctivita alergica: inflamarea și înroșirea ochilor, mâncărimi la nivelul urechilor și cerului gurii, pierderea mirosului, dureri de cap, oboseală cronică și somnolență, criză de tuse similară cu cea specifică astmului.
Ce este strict interzis să faci dacă ai alergie la ambrozie
Persoanele care suferă de alergie la ambrozie își administrează, de regulă, antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Celor care prezintă alergii la ambrozie nu le este recomandat tratamentul cu picături de nas. Acestea reduc inflamația și simptomele locale, însă, administrate mai mult de 10 zile, duc la dependență, avertizează medicii.
”Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sângele la nivelul nasului și alterează apărarea locală. Un joc pe vascularizația nasului, va strica mucoasa, va determina o rinită atrofică, adică nu se poate apărea cum trebuie mucoasa nasului”, a explicat dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog.
Polenul acestei buruieni este unul dintre cele mai agresiv din natură. Din fericire, există tratament curativ, nu doar medicamente care reduc simptomele. Tratamentul trebuie administrat înainte ca planta să descarce cantități uriașe de polen.
Tratamentul curativ înseamnă doze standardizate de polen de ambrozie. Acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat când simte polenul. Tratamentul nu se face în perioada cu polen în aer.
”Scopul e să inducem o toleranță temporară, să-l păcălim și să nu mai reacționeze așa agresiv la contactul cu polenul, prin administrare zilnică 6 luni pe an, din polenul respectiv. E vorba de 6 luni pe an, timp de 3 ani consecutiv, aici pierdem mulți pacienți, pentru că nu se țin de tratament”, a mai explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog.