Ce nu trebuie să dai de pomană de Sâmbăta Morților? Puțin credincioși știu că fac un mare păcat dacă oferă așa ceva! De ce tradiții trebuie să țină cont oamenii pe data de 22 februarie?
Mâine, 22 februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sâmbăta Morților, zi dedicată celor adormiți, cunoscută și drept „Moșii de iarnă”. Aceasta marchează începutul celor șapte sâmbete pentru cei decedați și se va încheia înainte de Săptămâna Patimilor, de Sâmbăta lui Lazăr.
Se spune că sufletele celor trecuți în neființă se întorc în lumea noastră de Sâmbata Morților, iar din acest motiv credincioșii dau de pomană mâncare. Multe persoane au grijă să ofere delicatese pe care cei dragi obișnuiau să le mănânce și se spune că este bine ca măcar un produs să fie fierbinte.
Credincioșii trebuie să știe că nu este indicat să dea de pomană băuturi alcoolice. Cu toate acestea, este important de precizat faptul că vinul poate fi oferit de Sâmbăta Morților, pentru că este considerat sângele lui Iisus.
Citește și: Alimentul care se scumpește iar cu 10%! Vești proaste pentru românii cu salarii mici
Există câteva delicatese pe care este bine să le dai de pomană pe data de 22 februarie. Credincioșii pot da colivă, fructe, sarmale, plăcintă și colaci. Cu atât mai mult, nu putem să nu aducem în discuție faptul că oamenii obișniesc să meargă cu această ocazie la biserică pentru a fi prezenți la slujba de pomenire. Preoții citesc acolo pomelnice cu numele celor ce s-au stins din viață.
Tot în această zi se binecuvântează alimentele la biserică, iar apoi credincioșii le pot da de pomană apropiaților sau persoanelor nevoiașe. După ce preoții finalizează slujba, oamenii pot merge la cimitir pentru a aprinde lumânări în memoria celor trecuți în neființă. Se spune că așa îi pot ajuta să își găsească liniștea pe lumea cealaltă.
Mulți credincioși obișnuiesc să aprindă focul în curți și în case cu ocazia acestei zile, totul cu un rol purificator. Oamenii cred că pot alunga astfel spiritele rele, dar totodată au speranța că astfel își vor proteja locuințele.
Citește și: Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos