Ce sa mananci in post ca sa iti pastrezi tonusul! Un Mastecher te invata trucurile din bucatarie!
In post, mai ales in cel al Pastelui, cel mai greu al anului, alimentatia devine extrem de importanta pentru cei care respecta dogmele crestin ortodoxe. Din acest punct de vedere este foarte important sa se tina cont de cateva sfaturi esentiale, iar acestea vin de la specialistul CANCAN.ro, castigatoarea MasterChef, Aida Parascan.
„Activitatea musculara nu este la fel in diferite ore ale zilei, asa ca o putem imparti in cate opt ore. In prima perioada a zilei, cand dormim, productia de calorii este aproape egala cu metabolismul de baza, in aceasta perioada se consuma aproximativ 500 kcal. In a doua perioada de opt ore se consuma in medie 700 kcal. In a treia perioada de opt ore se presupune ca se desfasoara o activitate fizica moderata, iar corpul nostru consuma 1.800 kcal”, ne-a spus specialistul CANCAN.ro, Aida Parascan.
“Salatele de cruditati aduc un aport important de fibre”
Dieta trebuie sa fie variata si trebuie sa contina proteine, lipide, glucide, vitamine, saruri minerale. In perioada de post proteinele pe care corpul nostru le consuma in mod obisnuit din carne, pot fi inlocuite cu cele din leguminoase, ciuperci, tofu sau soia.
“Salatele de cruditati aduc un aport important de fibre. Fructele si legumele proaspete nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra. Ouale pot fi inlocuite cu faina de in amestecata cu apa sau banane in cazul in care doriti sa faceti un tort de post, iar laptele cu lapte de soia sau de orez”, ne-a mai explicat Aida Parascan. In cazul copiilor, este mult mai necesar ca el sa aibe o dieta echilibrata bogata in elemente nutritive necesare cresterii. “Recomand ca parintii sa isi obisnuiasca copii cu diferitele gusturi ale alimentelor, chiar daca ei nu le mananca, e posibil ca acestia sa aibe alte preferinte decat cele ale parintilor”, a mai spus castigatoarea Parascan.
Tort de prune in doua culori
Pentru aceasta reteta avem nevoie de 300 gr faina, 75 gr amidon, 300 ml lapte de soia, 100 ml ulei de seminte, daca e extras la rece e cel mai bun, un praf de copt, 250 ml zahar brun, doua linguri cacao amara, 30 gr stafide, aroma de vanilie.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
Toti au citit-o, dar nimeni nu si-a dat seama! Am aflat ce se ascunde in scrisoarea lui Gigi Becali!
––––––––––––––––––––––––––––-
“Puneti faina intr-un recipient impreuna cu amidonul praful de copt si zaharul. Cate putin amestecand cu o lingura de lemn adaugati uleiul si laptele. Puneti stafidele la inmuiat. Impartiti compozitia in doua parti, uneia adaugati stafidele si vanilia si celeilalte cacao amestecand pana se incorporeaza. Varsati intr-o tava de plum cake de 27 cm lungime prima data compozitia alba apoi cea cu ciocolata, sau alternati dupa propriul plac. Coaceti la 180 grade Celsius in cuptorul incalzit inainte timp de 40 minute aproximativ”, a spus Aida Parascan. (Alex Saulea)