Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din cel civil, care a început de pe data de 15 noiembrie 2023. Pentru creștinii care vor să respecte tradiția, Cătălin Scărlătescu vine cu o rețetă plină de gust și ușor de făcut.
Pentru o perioadă de 40 de zile, creștinii se abțin de la consumul de carne, produse de origine animală, dar și de la păcatul săvârșit cu fapta sau cu gândul. În acest interval, există câteva dezlegări în care se pot face excepții, dar și interdicții clare. Redăm câteva dintre ele:
-miercurea și vinerea nu se consumă undelemn sau vin. De asemenea, postul se ține până la orele 15:00, 16:00, când putem mânca hrană uscată sau legume fierte;
-în situația în care miercurea sau vinerea este sărbătorit un mare sfânt, se poate consuma undelemn sau vin, dar doar o dată pe zi;
-dacă este zi a unui sfânt marțea sau joia, se mănâncă pește;
-între 21 noiembrie și 20 decembrie, creștinii au voie să mănânce pește în fiecare sâmbătă și duminică;
Fostul jurat de la Chefi la cuțite recomandă o rețetă de pesto cu busuioc și rucola, pentru care aveți nevoie doar de: paste, busuioc, rucola, ulei de măsline extravirgin, muguri de pin, sare, piper.
Se fierb pastele fără ou, în multă apă cu sare, la 1 kg de paste este nevoie de 3 litri de apă. Puteți folosi paste scurte, cum ar fi: fusili, panne rigate sau casarecce. Busuiocul trebuie să fie proaspăt şi rucola tăiată fin, apoi se pun blender, cu ulei de măsline extravirgin, aproximativ 200 ml.
Separat, se prăjesc câțiva muguri de pin în cuptor, cât să prindă culoare. Jumătate dintre ei se blenduiesc cu ulei, busuioc şi rucola, iar cealaltă jumătate se păstrează. După ce se fierb pastelele, se amestecă bine de tot într-un bol cu sosul pesto şi apoi se pun pe deasupra mugurii de pin. Adăugați sare și piper după gust.
Pentru cei care nu țin post, dar vor să facă o mică pauză de la carne, o altă rețetă îndrăgită a lui Cătălin Scărlătescu este de lasagna vegetală, pentru care aveți nevoie de: vinete, piper, sare, dovlecei, ardei gras, ceapă, usturoi, ciuperci, vinete, sos de roșii, sos Bechamel, foi de lasagna.
Trebuie să tăiați toate legumele, să le căliți cu ulei de măsline, usturoi și piper, apoi să le lăsați la scurs. Ulterior, adăugați sos de roșii și Bechamel, pe fundul tăvii, apoi un rând de foi de lasagna nefierte, unul de legume, unul de sos, de Bechamel, iar lasagna și tot așa. Deasupra pouneți iar sos Bechamel și lăsați la cuptor până când este gata.