Ce să faci cu lumânarea după Înviere
Ce să faci cu lumânarea după ce te întorci de la Înviere
Se spune că e bine să păstrați tot anul lumânarea cu care ați fost la Înviere. Ea trebuie reaprinsă pe parcursul anului în caz de boală, calamități, supărări, necazuri sau furtuni. Odată ajunși cu lumina de la Inviere acasă, se spune că trebuie să se facă semnul crucii cu lumânarea, în dreptul pragului. Se lasă apoi lumina să ardă încă o perioadă, cât dorește fiecare. Multe superstiții spun că e bine să se stingă în pragul casei sau de grindă. Altele susțin că se afumă vitele din gospodării cu ea. Cu toate acestea, preoții susțin că nu trebuie folosită pentru practici superstițioase sau pentru ghicit, potrivit doxologia.ro.
Ce semnifică lumina Învierii
Taina Învierii
Învierea lui Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a mai multor biserici, printre care și Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică și Biserica Reformată.
În fiecare Evanghelie din cele patru ale Noului Testament găsim istorisiri ale Învierii, ale împrejurărilor în care a înviat Hristos, și s-a arătărilor Mântuitorului care au urmat după Înviere.
Iisus S-a eliberat de giulgiurile cu care fusese înfăşurat (Ioan 20, 1-10), a ieşit din mormânt şi, împreună cu îngerul, a stat pe piatra răsturnată. Soldaţii care străjuiau mormântul pecetluit s-au înspăimântat şi au rămas muţi de uimire/ Apoi s-au dus în cetate şi „au vestit arhiereilor toate cele întâmplate”, adică Învierea lui Hristos.
Au venit la mormânt femeile, care Îl însoţiseră pe Iisus din Galileea, Maria Magdalena, cealaltă Marie – mama lui Iacob , Ioana şi Salomeea, ca să ungă Trupul Domnului cu miresme şi să-L pregătească pentru înmormântare.
Au găsit mormântul deschis. Pe piatra îndepărtată de la intrarea în mormânt, şedea îngerul Domnului, îmbrăcat în haine de lumină Acesta le-a dat vestea triumfului Vieţii asupra morţii şi anume că Hristos a înviat, şi le-a spus: „Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Pentru ce pe Cel viu Îl căutaţi printre cei morţi? Nu este aici, ci S-a sculat. Aduceţi-vă aminte cum v-a vorbit, fiind încă în Galileea, zicând că Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile oamenilor păcătoşi şi să fie răstignit, iar a treia zi să învieze. Veniţi de vedeţi locul unde a zăcut”, potrivit ortodoxia.deEl le-a spus să ducă vestea Învierii Domnului şi ucenicilor Săi, ca nici ei să nu-L mai creadă printre cei morţi, ci să meargă să-L întâlnească în Galileea, în patria sa, unde El va rândui ultimele învăţături pentru viitorul lumii. Mărturisirea credinţei în Învierea lui Hristos, de către Apostolii şi ucenicii Săi, a marcat începutul Creştinismului în istoria lumii. Hotărâtoare pentru acest început a fost întâlnirea Apostolilor cu Hristos, cel Înviat pe muntele din Galileea.