Ce s-a observat în Marea Neagră, chiar în partea litoralului românesc. Unii specialiști cred că e dovada că planeta a fost acoperită de ape
Europa este bogată în istorie, faună și floră, și așteaptă să îi fie descoperite „comorile”, la pas, în fiecare colț. Una dintre zonele unice ale lumii reprezintă Marea Neagră, care se întinde pe o suprafață de 423.488 km². Fundul mării ascunde „nestemate”: sulfură de hidrogen, specii de plate și animale marine pe cale de dispariție și o pădure preistorică. Iată mai jos, în articol, ce s-a observat în Marea Neagră.
Marea Neagră reprezintă o atracție pentru mulți dintre turiști. Stațiunile de pe litoralul românesc sunt pline ochi, mai ales în sezonul estival. De altfel, turiștii curioși pot descoperi tainele ascunse ale regiunii Dobrogea fie la pas, fie în centrele culturale puse la dispoziție. Puțini știu, însă, că Marea Neagră ascunde o adevărată „comoară” – de la sulfura de hidrogen, până la o întreagă pădure preistorică îngropată sub ape.
Ce s-a observat în Marea Neagră: pădurea preistorică!
În anii 1980, a debutat proiectul de construire a canalului Dunăre – București. În cazul proiectului de canalizare a Râului Argeș, au fost descoperite resturi vegetale, la 5-6 metri adâncime. Cu speranța că vor face o descoperire uriașă, arheologii au continuat săpăturile, până la o adâncime de 20 de metri. Atunci aveau să găsească o adevărată pădure îngropată sub ape. Practic, au descoperit urmele unei păduri preistorice care au fost păstrate aproape intacte. Nisipul a avut un rol esențial în această etapă, fiind așternut deasupra lemnului. De altfel, au fost descoperite soiuri de arbori, în pădurea preistorică veche de peste 12.000 de ani. Fagul, teiul, stejarul sau gorunul sunt câteva dintre aceste soiuri.
„Comoara” de pe litoral: faună și floră pe cale de dispariție, sulfură de hidrogen
De altfel, Marea Neagră are o faună și floră specifică. În apele adânci se regăsesc peste 160 de specii de plante și animale marine care se află pe cale de dispariție. Foca de Kaliakra, marsuinul, crabul de piatră sau rândunica de mare sunt câteva dintre aceste specii. Totodată, pe fundul mării se regăsesc și specii antice de scoici de peste 7.500 de ani. Înainte cu milioane de ani, teritoriul care este atribuit României la momentul actual era acoperit de ape, conform specialiștilor.
Pe lângă toate acestea, în Marea Neagră mai este prezent și un strat de hidrogen sulfurat, care poate fi sesizat la o adâncime de 150 de metri. Practic, orice obiect scufundat, care trece de pragul de adâncime amintit anterior, devine negru, potrivit stiridinlume.ro.