Ce s-a întâmplat în Botoşani, după ce Rusia a bombardat Ucraina? Panică totală: „Bubuituri foarte puternice”

Publicat: 24/02/2022 | 10:07

În această dimineață, în jurul orei 5:30, ora Moscovei, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. Pe rețelele de socializare, botoșănenii care locuiesc în nordul județului, pe malul Prutului, au declarat că de la prima oră a dimineții au auzit zgomote puternice făcute de exploziile din Ucraina.

În dimineața zilei de 24 februarie, Rusia a început atacul asupra Ucrainei. Imagini postate în social media surprind momentele în care, deasupra acoperișurilor, zboară rachete.

Mai mult decât atât, au apărut şi primele dezvăluiri ale celor care au auzit zgomotele produse în timpul atacului.

”Nu este o glumă, dimineața la 6:30 s-au auzit mai multe bubuituri. Eu sunt aproape de malul Prutului și s-au auzit foarte bine”, a declarat Ionela M.

CITEŞTE ŞI: BILANŢ TERIFIANT DUPĂ DOAR CÂTEVA ORE DE RĂZBOI ÎN UCRAINA! SUTE DE OAMENI AU MURIT ÎN ACEASTĂ DIMINEAŢĂ

Mărturia botoșănencei a fost întărită și de alte persoane.

”Așa este, confirm… Doamne, apără și păzește pe toată lumea”, spune Bianca Ancuta A.

”Confirm, așa este, se aude foarte tare”, a adăugat şi Elena C.

O mărturie a venit chiar și din Germania, de la o persoană care are rude acasă: ”Din păcate, e adevărat! Eu sunt în Germania și mi s-a spus de acasă că în jurul orei 06.00 s-au auzit niște bubuituri foarte puternice și tremura casa, noi locuim foarte aproape de Prut! Doamne Ajuta la toată lumea și familia mea!”, spune Ramona.

Preşedintele României, primele declaraţii după atac: „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă”

„Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare foarte gravă a dreptului internațional, a suveranității și integrității”, a scris Iohannis pe Twitter.

De asemenea, Administrația Prezidențială a transmis, printr-un comunicat de presă, că, în coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme:

„Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

În mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european și euroatlantic de dezescaladare a situației, Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii și securității mondiale, a ales calea folosirii forței armate, în contradicție manifestă cu dispozițiile Cartei ONU.

Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență.

România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns.

Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.

Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă. Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”.

 

Sursă foto: captură video