La doar 25 de ani, Nick Norwitz a decis să mănânce 720 de ouă într-o singură lună. Tânărul a vrut să vadă ce efect ar avea un consum atât de mare de colesterol asupra organismului și colesterolului său. Marea i-a fost mirarea când și-a făcut analizele de sânge.
Nick Horwitz a absolvit recent Universitatea Oxfort cu un doctorat în neurometabolism, iar acum își urmează doctoratul la Universitatea Harvard. Într-o zi, acesta a decis să mănânce câte un ou pe oră timp de 30 de zile. El a făcut acest experiment pentru a vedea dacă mâncând atât de multe ouă i-ar crește nivelul colesterolului din sânge, în special LDL, cel pe care îl numim colesterol ”rău”.
Timp de o lună, Nick a mâncat câte 24 de ouă pe zi. Le-a mâncat preparate în aproape toate felurile – amestecate, prăjite, omletă etc. Primele două săptămâni a ținut o dietă foarte săracă în carbohidrați, apoi, în celelalte două săptămâni, a adăugat carbohidrați. Atunci când a adăugat carbohidrați, nivelul colesterolului său a scăzut, din cauza unei schimbări metabolice după ce se adaptase la o dietă săracă în carbohidrați – un fenomen pe care îl explică în detaliu AICI.
”Deși aportul meu alimentar de colesterol a crescut de peste 20 de ori, nivelul colesterolului LDL a scăzut cu 2% în primele două săptămâni. Când consumi colesterol, acesta se leagă de receptorii celulelor intestinale, ceea ce stimulează eliberarea unui hormon numit chisin.
Chisinul, la rândul său, se leagă de receptorul său hepatic, GPR 146, și inhibă sinteza de colesterol produsă de ficat. Acest mecanism permite organismului să mențină echilibrul și homeostazia la nivelul de colesterol”, a spus Nick.
Ei bine, în primele două săptămâni, tânărul a avut surprinderea plăcută să constate că valoarea colesterolului LDL a scăzut cu 2 %. În următoarele două săptămâni, a mai remarcat o scădere de 18% a colesterolului LDL. Aceste scăderi au avut loc în ciuda faptului că a consumat mai mult colesterol decât oricine ar crede că este normal: 133.000 mg.
„Obiectivul meu a fost să demonstrez mecanismele metabolice care influențează nivelul colesterolului la diferiți indivizi. Mă așteptam ca simpla adăugare a ouălor în dietă să nu îmi schimbe nivelul colesterolului – și exact asta s-a întâmplat”, a spus Nick Horwitz.
Mănânci salată de icre din comerț? Din ce este făcută, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru