Marea Neagră ascunde adevărate „comori” care, de-a lungul timpului, au fost descoperite și au devenit obiectul unor studii efectuate de cercetători. De data aceasta, a fost efectuat un studiu referitor la avantajele geopolitice ale țării noastre, dar și la resursele de gaze naturale și petrol. România ar putea beneficia de această descoperire făcută de specialiști, iar o serie de detalii le puteți consulta mai jos, în articol.
De-a lungul timpului, în Marea Neagră și în proximitatea ei au fost efectuate cercetări. Specialiștii au poposit în extremitatea de sud-est a Europei pentru a dezlega „tainele” din adâncurile mării. Marea are un potențial energetic uriaș, aspect care poate clasa România pe o poziție superioară, atunci când vine vorba despre avantajele geopolitice. De altfel, România este cea mai mare țară cu deschidere către Marea Neagră. În plus, țara noastră este membră UE și face parte din NATO. În anul 2015, a fost efectuat un studiu în urma căruia s-a reliefat faptul că în Marea Neagră există resurse de petrol și gaze naturale, aspect care ar putea avea un impact pozitiv asupra României, dacă acestea sunt utilizate pentru independența energetică.
De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că România deține unele dintre cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol de pe continentul european. În Marea Neagră, de exemplu, gazele naturale ar fi în jur de 200 de miliarde de metri cubi. Potrivit analizei, această resursă ar putea fi suficientă pentru următorii 20 de ani, pentru acoperirea nevoilor internet. Aceste informații au fost oferite spre public, la începutul anului, de Centrul de Analiză a Politicii Europene.
Prin comparație, la finalul anului 2022, Turcia a fost clasată pe un loc superior, față de România, la capitolul gaze naturale. La finalul anului trecut, în apele turcești, gazele naturale ar fi depășit 700 de miliarde de metri cubi, conform info-sud-est.ro.
De altfel, Marea Neagră are o faună și floră acvatică fascinantă. Potrivit ONG-ului World Wide Fund for Nature, în mare există peste 180 de specii de pești, dar și peste 250 de mii de cetacee (studiu din 2019). Delfinul comun, marsuinul de port și delfinul cu botul gros sunt printre exemplarele care se „ascund” în mare.