Ce s-a descoperit în sacii cu voturile din primul tur? BEC a făcut anunțul: decizie fără precedent

Publicat: 30/11/2024 | 08:39
Ce s-a descoperit în sacii cu voturile din primul tur? BEC a făcut anunțul: decizie fără precedent/ sursă foto: Facebook

Vineri, 29 noiembrie 2024, după decizia Curții Constituționale a României, a început renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce s-a descoperit în sacii cu voturile alegătorilor? Biroul Electoral Central (BEC) a făcut anunțul!

După ce joi, 28 noiembrie 2024, Curtea Constițuțională a României (CCR) a de decis renumărarea și reverificarea celor peste 9,4 milioane de buletine de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale din România, atât din țară, cât și Diaspora, anunțul Biroului Electoral Central (BEC) a stârnit îngrijorare în rândul cetățenilor. Citește și: Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a băgat în promovare

Ce s-a întâmplat cu cele peste 9,4 milioane de buletine de vor din primul tur al prezidențialelor

În cadrul procesului de renumărare a voturilor, Biroul Electoral Central (BEC) a decis renumărarea și reverificarea inclusiv a sacilor a căror sigilii au fost distruse – aproximativ 10% din sacii cu buletinele de vor ale românilor nu aveau sigilii sau au fost desigilați.

În cazul în care se consideră că la prezidențiale ar fi avut loc fraude electorale, Curtea Constituțională a României va decide reluarea turului I în a doua duminică de la data luării deciziei. În cazul unei erori de numărătoare, Augustin Zegrean, președintele CCR, a declarat că alegerile nu vor fi anulate, urmând să se schimbe ordinea pe listă a candidaților pentru fotoliul de la Cotroceni (dacă acest lucru este necesar).

„Dacă e doar o eroare de numărătoare, nu se vor anula alegerile. Se va merge în continuare cu o nouă listă, adică se schimbă ordinea pe listă. Dacă trebuia să fie pe locul doi altcineva decât această doamnă, va fi acela pe locul doi dacă numărătoarea vine şi spune că asta e numărătoarea corectă.

Curtea Constituţională nu a luat în calcul şi o a doua contestaţie, cea a candidatului Sebastian Popescu. Acesta l-a acuzat pe Călin Georgescu de dezinformare şi manipulare prin intermediul TikTok. Judecătorii au stabilit că reclamaţia a fost depusă prea târziu”, explică Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.

Până la această oră, conform Biroului Electoral Județean, în cele 11 secții de votare de la Scornicești a fost descoperită o fraudă de 834 de voturi –  20% din voturi care ar fi fost mutate de la alți candidați la candidatul Marcel Ciolacu. Reprezentanții partidului PNL Olt vor face plângere penală împotriva membrilor secțiilor de votare și vicepreședinților. Vezi și: Diana Șoșoacă, premier în guvernul lui Călin Georgescu? Ce condiție i-a pus, în cazul că va câștiga alegerile

”Până acum, Scorniceşti este singura localitate unde s-a descoperit această fraudă, ceea ce mă face să cred că este un grup organizat infracţional, pentru că nu s-a întâmplat într-o singură secţie, s-a întâmplat în mai multe secţii. Şi mai e o altă chestiune: nu s-a întâmplat cu un vot sau cu două voturi sau cu trei voturi, sunt 835 de voturi, adică aproximativ 20% din voturile valabil exprimate au fost mutate dintr-o parte în alta.

Nu ştiu de unde au fost luate, dar probabil se va afla mâine. Mâine vom face o plângere penală, după ce intrăm în posesia procesului verbal definitiv, vom face o plângere penală împotriva tuturor celor care au făcut aceste mârşăvii”, a declarat Gigel Ştirbu, lidierul PNL, conform Realitateanet.