Ce risti sa patesti daca ai asigurare la Astra! Problemele mari. DNA-ul a intrat pe fir!

De: Cancan
Publicat: 08/02/2014 | 00:15

ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii. ASF apreciaza in raport ca exista un risc mare ca Astra sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro. De notat ca ASF a infirmat astazi informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora, impreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA cu privire la nereguli la Astra Asigurari.

Potrivit Mediafax, ASF mentioneaza in raport ca Astra avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Astra a transferat „defectuos” cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re – Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari „non-traditionale”, fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru „cosmetizarea” situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi. ASF mai mentioneaza ca in primele noua luni din 2013 Astra Asigurari a cedat in reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizata cu asiguratorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding Srl.

ASF infirma ca a contactat BNR!

De notat faptul ca in cursul zilei de vineri, ASF a transmis un comunicat de presa in care, printre altele, infirma si informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora, impreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA in legatura cu societatea ASTRA.

Iata pasajul din comunicatul ASF de vineri: „ASF infirma informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora, impreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA in legatura cu societatea ASTRA si solicita mass-media sa trateze cu responsabilitate subiectele care tin de piata financiara. ASF isi rezerva dreptul de a sesiza institutiile statului in privinta unor aspecte care fac obiectul activitatii altor institutii, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de catre ASF avand in vedere tocmai sensibilitatea pietelor financiare non-bancare. Afirmatii de genul ”sute de mii de romani sunt in pericol sa ramana fara RCA” sau ”sute de mii de romani nu vor fi despagubiti in cazul unor accidente”, publicate de Romania TV, sunt mincinoase si lipsite de responsabilitate. ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii„.

Comunicatul ASF

Intr-un comunicat transmis la ora 23:30, ASF sustine ca documentele interne ale ASF rezultate din supravegherea sectorului de asigurari sunt confidentiale si strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care autoritatea coopereaza si ca nu exista pana acum un document precum cel pe care Mediafax il citeaza, care sa fi fost analizat sau adoptat de conducerea ASF. Cum aceste precizari nu infirma posibila existenta a unui document care sa fi fost transmis BNR, ramane de vazut ce raspunde BNR.

Iata comunicatul ASF:

„Referitor la informatiile prezentate de catre agentia de presa Mediafax, ASF face urmatoarele precizari:

1. Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care Autoritatea cooperează instituţional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente.

2. Nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF – organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

3. ASF transmite industriei asigurărilor şi asiguraţilor că tratează cu toată seriozitatea şi cu maximă responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societăţilor de asigurare.

4. În cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi pentru o societate de asigurare, ASF are toate pârghiile legale pentru ca efectele asupra asiguraţilor să fie limitate. De aceea, aşa cum am transmis şi în comunicatul din dimineaţa zilei de 7 februarie, afirmaţii de genul ”sute de mii de români riscă să rămână fară RCA” sunt neadevarate şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de către societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării.

5. Autoritatea de Supraveghere Financiară, în comunicările sale, transmite doar deciziile luate de către ASF. Sesizarea de către alte instituţii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activităţii şi eventualei comunicări ale acelor instituţii, în condiţiile legii”.

J.D