Adesea, lucrurile pe care le folosim zilnic ascund detalii mici, dar esențiale, care ne pot uimi. De exemplu, atunci când privești cu atenție un lacăt, poți observa una sau două găuri în partea de jos a dispozitivului. Dar care este utilitatea lor?
În principiu, lacătele sunt mecanisme de blocare care permit fixarea unui obiect sau a unei uși printr-un cătuș metalic care se potrivește într-o gaură din obiect sau ușă. De la cele mai simple și clasice modele, până la cele mai avansate tehnologic, lacătele de astăzi sunt proiectate pentru a oferi niveluri ridicate de securitate și protecție împotriva furturilor și intruziunilor.
Unii producători de lacăte au început să adauge caracteristici de securitate suplimentare, cum ar fi senzori de mișcare, alarme și încuietori electronice, astfel încât să fie mai dificil pentru hoți să spargă sau să deschidă lacătele. Materialele utilizate pentru a fabrica lacătele sunt, de asemenea, importante în determinarea nivelului de securitate oferit. De exemplu, un lacăt de cupru sau de oțel este mai greu de tăiat sau de spart decât unul făcut din plastic sau aluminiu.
Pe lângă utilizarea la uși și porți, lacătele sunt și indispensabile pentru protejarea bicicletelor, rucsacurilor și a altor obiecte personale. În acest caz, există modele speciale care sunt proiectate pentru a fi mai ușor de transportat, dar care oferă totodată un nivel ridicat de protecție. Însă, nu multă lume știe care este rolul orificiului din partea de jos a lacătului.
CITEȘTE ȘI: Butonul secret din interiorul uşilor maşinilor. Nu toate autoturismele îl au. La ce se foloseşte, de fapt
Dacă te uiți atent la un lacăt, vei observa că există o mică gaură în partea de jos. Știi pentru ce servește această gaură? Ei bine, aceasta permite apei care intră în lacăt să se scurgă ușor și este, de asemenea, folosită pentru a turna ulei în lacăt, astfel încât să nu se blocheze.
În plus, gaura mică rotundă pe care o observi în partea de jos a lacătului este o placă de resetare. Această placă vă oferă o modalitate de a debloca un lacăt care a fost blocat pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, dacă dorești să reutilizezi lacătul, acesta trebuie resetat.
SURSA: Wikipedia