Ce reprezintă, de fapt, acest marcaj pe şosea? Semnele care îi induc în eroare pe unii şoferi

Publicat: 06/09/2022 | 09:19

Marcajele rutiere servesc la organizarea circulaţiei, la avertizarea sau la îndrumarea participantilor la trafic. Acestea pot fi folosite singure sau în asociere cu alte mijloace de semnalizare rutieră, a caror semnificaţie o completează sau precizează. Uneori, semnele ne pot duce în eroare, mai ales dacă nu le întâlnim prea des.

Marcajele rutiere se aplică pe suprafața părții carosabile a drumurilor sau pe amenajările laterale ale drumurilor (parapeți, poduri, borduri etc). Ele sunt folosite fie singure, fie împreună cu indicatoarele rutiere sau alte marcaje de semnalizare, pe care le completează. Principalul rol al marcajelor rutiere este acela de a organiza circulația, de a avertiza și îndruma participanții la trafic.

CITEȘTE ȘI: CE AMENDĂ ÎȚI POȚI LUA DACĂ NU RESPECȚI ACEST NOU MARCAJ DIN BUCUREȘTI

Marcajele rutiere aplicate pe drumurile publice sunt:

  1. Longitudinale – cum ar fi liniile discontinue, continue, continue duble, care separă sensurile de circulație sau delimitează partea carosabilă;
  2. Transversale – cum ar fi trecerile de pietoni, dar și cele de oprire sau cedare a trecerii;
  3. Diverse – marcajele de ghidare în intersecții sau la traversarea acesteia, marcajele pentru spații înguste, marcajele locurilor de parcare, marcajul benzii rezervate mijloacelor de transport în comun;
  4. Laterale – marcajele pe parapeți, marcajele de pe poduri sau din pasaje, marcajele de interzicere a depășirii și de reducere a vitezei în unele curbe extrem de periculoase;
  5. Marcaje temporare pentru semnalizarea lucrărilor pe drumurile publice.

Ce reprezintă, de fapt, acest marcaj pe şosea?

Marcajul din imagine, care îi induce în eroare pe unii șoferi, este un marcaj pentru benzi cu circulație reversibilă. Banda cu circulatie reversibilă este banda de circulație, marcată și semnalizată situată lânga axul drumului, destinată circulației autovehiculelor într-un sens sau în altul, în funcție de intensitatea traficului.

Pe aceste benzi sensul de circulație este semnalizat de dispozitive care emit semnale luminoase:

-semnalul roșu, având forma a două bare încrucișate, interzice acesul vehiculelor pe banda deasupra căreia se află instalat.

– semnalul verde, de forma unei săgeți cu vârful în jos, permite intrarea vehiculelor și circulația pe acea bandă.

– semnalul care are forma unei sau unor săgeți de culoare galbenă sau albă cu vârful orientat către dreapta sau sânga, anuntă schimbarea semnalului verde, ori faptul că banda este pe punctul de a fi închisă circulației.