Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) unde vor fi analizate măsuri de relaxare în perioada sărbătorilor. Autorităţile îşi doresc să găsească soţuţii pentru evitarea aglomeraţiei din magazine. Mai mult, este posibil ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise care nu sunt aglomerate.
Autorităţile vor lua noi decizii în ceea ce priveşte restricţiile în perioada sărbătorilor.
„Măsurile vor fi comunicate mâine. În această după-amiază avem o ședință a CNSU. Urmează să se analizeze toate aceste măsuri care mâine vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.
Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, să existe posibilitatea ca oamenii să circule”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a spus că este analizată și posibilitatea ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, acolo unde nu este aglomerație.
Potrivit surselor guvernamentale, petrecerile ar putea fi permise, din nou, după mai bine de două luni, în noaptea de Revelion.
De asemenea, programul magazinelor ar putea fi prelungit. În prezent este până la ora 21:00. Ar putea fi prelungit în perioada Revelionului și Crăciunului în special până la ora 23:00.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19, a anunțat, recent, că noua tulpină din Africa de Sud este mai periculoasă decât varianta Delta. Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.
“Noua variantă – denumită Omicron – pare a fi una mult mai contagioasă decât cele de până acum şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate. Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară sud-africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Sursă foto: Arhivă Cancan