Ce primește un călugăr român ca salariu? Părintele Calistrat Chifan: „Tot ce se adună de la oameni”
Zilele acestea, părintele Calistrat Chifan a dezvăluit, în cadrul unui interviu, din ce trăiește un călugăr din România. Potrivit declarațiilor preotului de la Mânăstirea Vlădiceni, anumiți slujitori ai Domnului care au ales acest drum beneficiază de un venit adunat de la creștini. Banii se strâng în ceea ce biserica numește „punga de obște”.
La momentul actual, România are peste 10.000 de oameni care au ales drumul călugăriei. Dintre cei amintiți, aproximativ 1.000 beneficiază de un venit provenit exclusiv din donațiile oferite de către creștini, iar restul, primesc salariu.
Conform spuselor părintelui Calistrat Chifan, călugării beneficiază de venituri variate care sunt contabilizate de către un responsabil financiar al biserici. Cele mai mari sume sunt strânse de cei care lucrează la mănăstirile devenite monumente istorice.
(CITEȘTE ȘI: Un cunoscut artist s-a calugărit, după ce a câștigat un premiu de 100.000 de euro! La 25 de ani a simțit chemarea Domnului)
Cât câștigă un călugăr român? Ce înseamnă punga de obște
Părintele Calistrat Chifan susține că un călugăr primește bani pentru mâncare, hrană și condiții decente de trai din punga de obște, în cadrul căreia sunt adunate donații, dar și bani pe care îi câștigă din vânzarea diferitelor obiecte care fac parte din sfera bisericilor: lumânări, tămâie, mir, brățări sfințite, icoane și multe altele.
„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor (…)
Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște. Ce înseamnă punga de obște? De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă acei călugării, își îmbracă și călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște”, a declarat părintele Calistrat Chifan, scrie bzi.ro.