Ce prevede noul proiect de lege privind normele de stingere a incendiilor: amezi de până la 50.000 de lei
UPDATE: În urma informaţiilor eronate difuzate în presă, privind aşa-zisa obligaţie a populaţiei de a echipa gospodăriile cu hidranţi împotriva incendiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) face următoarele precizări:
”MDRAPFE a lansat în consultare publică proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare.
Obiectul acestui proiect îl constituie propunerea unor măsuri pentru facilitarea intervenţiilor în caz de incendiu. Necesitatea proiectului a pornit de la neregulile constatate pe teren de către reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv starea de funcţionare necorespunzătoare a hidranţilor sau lipsa acestora în unele zone cu risc de incendiu crescut.
Proiectul nu vizează obligaţia ca fiecare gospodărie din ţară să deţină hidranţi sau sisteme corespunzătoare pentru cazurile de incendiu. Astfel, pentru unităţile administrativ- teritoriale unde există reţea de alimentare cu apă, proiectul prevede obligaţia asigurării debitului şi presiunii necesare funcţionării hidranţilor. În cazul unităţilor administrativ -teritoriale unde nu există reţea de alimentare cu apă, pentru obiectivele de utilitate publică protejate la incendiu (unităţi de alimentaţie publică, biblioteci, cămine culturale etc) este necesară asigurarea unei gospodării proprii de incendiu.
Prin gospodărie proprie de incendiu, astfel cum este prevăzut în reglementarea tehnică “Normativ privind securitatea la incendiu a construcţiilor, Partea a II-a- Instalaţii de stingere, indicativ P 118/2-2013”, aprobată prin ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 2463/2013, se înţelege infrastructura tehnico-edilitară ce presupune rezerva de apa necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, sistemul de pompare (pompe active, rezervor hidrofor etc) şi sistemul de avertizare la incendiu”.
–
Actul normativ prevede modificarea şi completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare astfel încât sistemele de alimentare de oriunde din ţară să corespundă normelor de combatere şi stingere a incendiilor. Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observaţiile prvind noile măsuri putând fi trimise în atenţia Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile. Proiectul va fi vizat şi aprobat apoi şi de alte ministere din domeniu şi trimis la Guvern pentru adoptare.
Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. După articolul 4 se introduc două noi articole, articolul 41 având cu următorul cuprins:
“Art. 41
(1) Reţelele de distribuţie a apei din unităţi administrativ-teritoriale trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori – subterani şi/sau supraterani, care trebuie să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor.
(4) Gospodăria proprie de incendiu, prevăzută la alin. (3) trebuie sa cuprindă:
a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;
b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;
c) sistem de avertizare la incendiu.”
Noile măsuri vor fi urmărite de primarii din fiecare localitate, pentru a fi duse la îndeplinire.
Proiectul prevede şi sancţiunile pentru cazurile în care hidranţii sunt distruşi sau deterioraţi:
“Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:
a) hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce, la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante.”