Ce preţ au ajuns să aibă roşiile, la o săptămână după Paşte? Oamenii au crezut că nu văd bine

Publicat: 24/04/2023 | 10:56
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii după Paște / foto: Arhivă

Roșiile au fost printre cele mai scumpe legume înainte de Sărbătorile Pascale. Atât în piețe, cât și în supermarketuri, clienții au fost nevoiți să scoată bani frumoși din buzunar pentru un kilogram de roșii, care atingea pragul de 25 de lei. Cât au ajuns să coste acum, după Paște.

Prețurile legumelor și fructelor au crescut foarte mult de la începutul anului. Românii au ajuns să plătească mai mult decât grecii, spaniolii și italienii pentru produsele eco.

Deși costurile la majoritatea produselor rămân la același nivel ridicat în supermarket-uri, se întrevăd vești bune. Prețul roșiilor a început să scadă, iar clienții au dat buzna în halele din piețe.

Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii acum, după Paște

La doar câteva zile după Paște, prețul la roșii a scăzut semnificativ. În timp ce prețurile la legume și fructe în supermarket-uri rămân neschimbate sau sunt reduse doar la anumite produse prin promoții sau cupoane de reducere, piețele din Ploiești afișează costuri mai scăzute la anumite legume și fructe. Înainte de Sărbătorile Pascale, prețul maxim al roșiilor era de 25 de lei/kg, dar acum roșiile sunt vândute cu prețuri cuprinse între 3,99 lei/kg și 9,99 lei/kg. Diferența este una semnificativă, iar cei care preferă legumele în detrimentul alimentelor nesănătoase au luat cu asalt tarabele.

În contrast, prețurile roșiilor în supermarket-uri nu au scăzut atât de mult. Un kilogram de roșii costă între 9,99 lei/kg și 13 lei/kg, în timp ce o caserolă de roșii Cherry de 250 de grame poate fi achiziționată la prețuri cuprinse între 5,99 lei și 7,99 lei, relatează observatorul prahovean.

Un kilogram de roșii înainte de Paște costa 25 de lei/ Foto: Facebook

CITEȘTE ȘI: Cât a ajuns să coste un kilogram de căpșuni românești anul acesta: „E scump”

Ministrul Agriculturii susține că această creștere de preț a început să aibă loc din anul 2017, iar un factor care a jucat un rol în acest sens a fost consumul mai mare al clienților.

„Producţia de roşii a crescut constant din anul 2017, de când se aplică programul Tomata, producţia internă crescând de la 622.000 tone în 2016 la 753.000 de tone 2021 şi 760.000 tone în anul 2022, faţă de un consum uman de 862.000 tone. Se importă roşii în extrasezon, în perioada de iarnă. Faţă de anul 2017, producţia internă de roşii a crescut cu 20,1%, consumul uman de roşii a crescut cu 14%, iar consumul pe locuitor a crescut de la 38,1 kg pe locuitor la 45,1, deci cu 18%”, preciza Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu ceva timp.

VEZI ȘI: Prețuri mari pentru primele cireșe românești. Cu câți lei se va vinde 1 kilogram, în piață