De aproximativ patru ani, locul lui “Ghita” este luat incet, incet de porcii vitnamezi. Ei au trecut in topul preferintelor romanilor deoarece nu au colesterol.
Reporterii CANCAN.ro va prezinta care sunt principalele caracteristici ale unui “Ghtita” vietnamez, chiar de la un crescator profesionist.
“Prima si cea mai mare diferenta este faptul ca porcul vietnamez nu are colesterol. Si aici ma refer la carne, grasime si sorici. Preparatele din carne de porc vietnamez sunt recomandate de medici nu numai persoanelor cu afectiuni hepatice, cardio-vasculare, diabet, dar si celor care doresc sa aiba o alimentatie sanatoasa. Pretul porcului vietnamez pentru sacrificare este dublu fata de cel autohton. Daca porcul autohton este la un pret de 7-9 lei in viu/kg, cel vietnamez se vinde la 18-20 lei/kg in viu. Calitatea carnii si a grasimii cu colesterolul aproape inxistent face pretul. Soriciul este putin mai „gros” decat al porcului romanesc, dar este foarte gustos. Porcii vietnamezi sunt de mai multe culori: alb, negru si maro sau combinatii intre aceste trei culori. Daca este negru sau maro, dupa parlire soriciul este tot alb. Porcii vietnamezi sunt de mai multe marimi, sau mai bine zis: „talii”. Talie mica, cei care sunt animale de companie. Talia mijlocie care la maturitate ajung la 60-70 kilograme. Talia mare, ceea ce avem si noi care la maturitate ajung la 90-120kg”, ne-a declarat Doina Bita, proprietara unei „mini ferma de subzistenta”.
Comenzile pentru Craciun au inceput deja sa curga, de la clientii vechi, dar si de la unii noi. “Majoritatea clientilor il prefera viu, dar mai sunt si persoane care il prefera transat deoarece nu au posibilitatea sa o faca locuind la bloc”, ne-a explicat Doina.
Conteaza foarte mult cum porcul vietnamez este crescut, pentru a nu avea grasime. El trebuie supus unei retete anume pentru ca grasimea si carnea sa nu contina colesterol. “Nu este o afacere din care se castiga foarte mult, dar este profitabila, conditia obligatorie fiind munca. In functie de buget, se poate porni la drum cu o investitie mica (trei purcele plus un vier la 2,5 luni) sau mai mare, in cazul in care se prefera achizitionarea de porci maturi. Cea de a doua varianta are avantajul ca nu trebuie sa mai astepti pana ce porcii vor ajunge la maturitatea sexuala. Da, este o afacere profitabila in raport cu munca, dar acest aspect se aplica in orice domeniu. Daca muncesti, esti serios cu clientul, mai devreme sau mai tarziu vei fi rasplatit”, ne-a spus femeia.
Atentie la samsarii de porci, care au aparut si ei in peisaj si care iau porcii de colo colo si ii comercializeaza pretinzand ca sunt crescatori. “Nimeni din Romania nu detine o ferma de porci vietnamezi. Toti suntem crescatori particulari. Noi avem „o mini ferma de subzistenta” de care ne ocupam numai noi cei din familie. Avem opt purcele mature si doi vieri, pentru imperechere, iar resul ii avem la soacra mea, din lipsa de loc.. Am inceput acum patru ani si jumatate. Unul dintre baietii mei, care este paralizat, cauta idei de afaceri pentru a ne mai suplimenta putin veniturile. Initial am vrut sa crestem struti, dar am renuntat rapid la idee deoarece nu avem spatiul necesar. Dupa mai multe cautari pe internet a gasit aceasta oportunitate. Am facut imprumut in banca, deoarece am cumparat 4 purcele si un vier, maturi. Sotul meu a construit adaposturile si am demarat „afacerea””, ne-a explicat Doina.
(Alex Saulea)