Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit astazi despre planurile sale pentru imbunatatirea vietii bucurestenilor. In acest sens, edilul-sef a vorbit despre modernizarea RADET-ului, care va afea ca efect scaderea preturilor la facturi, a transportului public, a strazilor fara canal, precum si despre marirea spatiului verde pe cap de locuitor in Capitala.
„Costul vietii in Bucuresti este influentat de calitatea serviciilor publice si a utilitatilor. Investitia in utilitati mai bune, apa, canal, caldura, curatenie, gaze, telecomunicatii, precum si servicii publice mai bune inseamna bani mai putini cheltuiti de fiecare dintre noi. Inseamna mai multa sanatate, inseamna servicii de calitate, care converg spre un oras civilizat”, ne-a declarat primarul general Sorin Oprescu.
Edilul-sef a vorbit despre eficientizarea si modernizarea RADET-ului, care va avea ca efect scaderea facturilor la caldura. Una dintre solutiile identificate de primarul general este stergerea de catre guvern a penalitatilor institutiei catre ELCEN.
„Ceea ce am propus si voi propune in continuare vizeaza doua obiective majore: cresterea independentei energetice a Municipiului Bucuresti, cu efecte directe asupra scaderii cheltuielilor populatiei cu utilitatile publice, si eficientizarea si modernizarea serviciul de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice, din nou, cu efecte directe asupra scaderii facturii. Pentru aceasta se impun urmatoarele: taierea, prin decizie a Guvernului, a penalitatilor RADET catre ELCEN, transferul catre Municipalitate a CET-urilor ( nr. – Centrala electrica de termoficare) si delegarea serviciului integrat unui operator care este obligat sa faca investitiile necesare, activele ramanand in proprietatea municipalitatii. Toate aceste masuri sunt necesare nu pentru ca asa spune Oprescu, ci pentru ca ele vor avea ca efect reducerea pretului gigacaloriei la populatie, adica facturi mai mici”, a mai spus primarul general.
Edilul-sef a mai spus ca in urmatorii patru ani trebuie rezolvata problema strazilor care nu au apa si canal. „O sa vorbesc de apa si canal, este un subiect mai arid, dar este una dintre realizarile cu care, eu sincer va spun, ma mandresc. Pentru ca nu poti sa traiesti in Bucuresti astazi, in 2012, fara apa, canal, lumina, cu strazi de pamant. Principalul obiectiv este acela de a oferi tuturor bucurestenilor acces la acest serviciu. In 2008, cand am preluat mandatul, 23% din numarul total de strazi nu aveau apa si canal. In prezent, acest procent a scazut la 14%, iar in urmatorii patru ani problema trebuie complet rezolvata. In momentul in care stam de vorba se lucreaza in cartierul Petricani, sunt aproape 200 de strazi. S-au terminat sapte cartiere importante, unde peste 800 de strazi au primit canalizare. In paralel, avem in vedere o serie de masuri de restructurare si reformare a sistemului de alimentare apa si canalizare precum decolmatarea Casetei de ape uzate si realizarea statiei de epurare a apelor uzate Glina – Faza II”, a mai spus edilul-sef.
Transportul urban este esential pentru functionalitatea orasului, iar printre masurile vizate de edil in acest sens se numara modificarea cadrului legislativ de trecere a Metrorex in subordinea primariei, construirea de statii intermodale si benzi proprii de circulatie. „Vrem integrarea tuturor retelelor de transport din punct de vedere al sistemului de taxare, terminale si statii intermodale, iar primul exemplu il aveti la Pasajul Basarab