Luni, 1 iulie, candidații înscriși la BAC 2019 vor susține proba scrisă la Limba și literatura română și cu toții speră ca subiectele pe care le vor găsi pe varianta de examen să fie dintre cele pe care le-au învățat cel mai bine. În rândurile de mai jos, veți găsi modele de subiecte care au pixat la bacalaureat în anii trecuți. După această probă, candidații vor participa la proba de la Limba şi literatura maternă (maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană), la proba obligatorie a profilului și, în final: proba la alegere a profilului şi specializării. Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 136.087 de candidaţi din toate promoţiile (116.316 candidați din promoția curentă, respectiv 19.771 de candidați din promoțiile anterioare).
Citește și: Bacalaureat 2019. Când încep probele scrise din prima sesiune și când este a doua sesiune a examenului
În galeria foto a articolului sunt două modele de subiecte pentru proba scrisă de la Limba și literatura română. Prima este destinată candidaților care au absolvit un profil real, iar a doua, pentru cei care au terminat un profil uman. Timpul de rezolvare al cerințelor este de trei ore și, desigur, există pentru fiecare variantă baremul de corectare, pentru ca cei care aleg să le facă să poată ulterior să se verifice singuri.
Citește și: Bacalaureat 2019. Ce obiecte sunt interzise în sala de examen
De asemenea, pe subiecte.edu.ro găsiți modele de subiecte din anii trecuți de la Limba și literatura română. Vă reamintim că accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Ministerul Educației Naționale pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 1 – 4 iulie, între orele 8:00 – 16:00.
Citește și: Ajutorul pe care toți elevii l-au așteptat. Cum să iei bacul cu nota 10
Primele rezultate obținute de tineri la examenul maturității vor fi afișate pe 8 iulie până în ora 12:00 pe site-ul bacalaureat.edu.ro, dar și în centrele în care s-a susținut BAC-ul. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 13 iulie.
Că reamintim că, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
– susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
– susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
– obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.