Ce pensionari riscă să rămână fără bani! Mare atenție la situația ivită
Pentru a beneficia de pensie, românii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Însă, odată ce au reușit să primească bani de la stat, este necesar să fie atenți pentru a nu rămâne fără ei. În acest caz, există mai multe scenarii posibile.
În România, legea le permite oamenilor să primească pensie de urmaș, în cazul în care sunt lăsați în urmă de un pensionar decedat. Statul oferă sprijin persoanelor care au pierdut pe cineva drag și care au nevoie de ajutor pentru a se descurca din punct de vedere financiar. Totuși, acest drept poate fi pierdut în anumite circumstanțe. Pentru a evita o situație neplăcută, românii trebuie să cunoască foarte bine condițiile.
Citește și: AI LUCRAT PE SALARIUL MINIM 35 DE ANI? CE PENSIE O SĂ ÎNCASEZI ACUM, ÎN 2024, DUPĂ ULTIMELE REGLEMENTĂRI
În ce situații pot rămâne pensionarii fără bani
Există mai multe situații în care pensia de urmaș poate înceta să mai fie plătită. Cea mai evidentă conjunctură este decesul pensionarului urmaș. De asemenea, beneficiarii trebuie să se asigure că sunt îndeplinite condițiile legale inițiale. Iată în ce alte condiții statul nu mai oferă pensia de urmaș:
- recuperarea capacității de muncă a beneficiarului;
- neprezentarea la revizuire medicală sau la centrele de expertiză medicală;
- neparticiparea la programele recuperatorii;
- împlinirea vârstei de 26 de ani pentru copii beneficiari;
- condamnarea pentru infracțiuni grave a beneficiarului.
Dacă beneficiarii rămân fără pensia de urmaș și își doresc să o recupereze, trebuie să urmeze o serie de proceduri. În primul rând, este necesară depunerea unei cereri în termen de 30 de zile de la eliminarea motivului de suspendare.
În cazul copiilor pensionari între 16 și 26 de ani, este necesară reacordarea drepturilor în perioada de începere a anului școlar. De asemenea, beneficiarii trebuie să verifice cu existența altor cauze de suspendare înainte de reluarea plăților.
Pensii duble pentru unii români
Unii români vor putea beneficia de pensii mult mai mari. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat că a fost adoptată o nouă formulă de calcul, care funcționează după principiul pensii egale la contributivitate egală.
„Noua lege a pensiilor va înlătura inechitățile. De-a lungul timpului, legislația a fost așa de mult modificată, încât cei cu aceiași ani de muncă, au cuantumuri în plată diferite. Tocmai de aceea am adoptat noua lege, cu o nouă formulă de calcul, care merge pe principiul pensii egale la contributivitate egală.
De exemplu, la 47 de ani contribuție, o persoană va beneficia de acele puncte de stabilitate. Pensia va crește cu mai mult de 30% de la 2.200 de lei. Aceste puncte de stabilitate se dau pentru aceste perioade în plus. Cu siguranță că persoana în cauză va avea peste 3.000 de lei, ba chiar și mai mult. 25 de ani este stagiul mediu de cotizare în România”, a declarat Daniel Banciu.