Ce pensii vor primi din 2024 românii care au cotizat peste 25 de ani. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial
Vești bune vin pentru o parte dintre pensionari în anul 2024. Românii care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia de puncte suplimentare, potrivit noii legi a pensiilor publicată recent în Monitorul Oficial. Cum se vor distribui punctele suplimentare?
Conform noii legi a pensiilor, stabilitatea în activitate, definită ca un stagiu de cotizare fără întreruperi semnificative, va fi recompensată cu puncte suplimentare. Ceea ce înseamnă că aceia care au cotizat peste 25 de ani vor avea pensii mai mari de anul viitor.
(CITEȘTE ȘI: CINE SUNT ROMÂNII CARE POT PRIMI O NOUĂ PENSIE ÎN 2024. DECIZIA STATULUI CARE ÎI VA ÎNFURIA PE SENIORII DE RÂND)
Pensii mai mari pentru o parte dintre români
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare, în principiu, în toamna anului 2024, conform Legii 360/2023, publicată în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni. Unele prevederi ale noii legi vor fi aplicate începând cu luna ianuarie 2024, însă majoritatea măsurilor se vor implementa din luna septembrie a anului viitor.
Astfel, potrivit noilor reglementări, un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani va aduce un număr specific de puncte de stabilitate, aplicabile începând cu 1 septembrie 2024. Aceste puncte sunt distribuite după cum urmează:
- 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani;
- 0,75 puncte pentru fiecare an lucrat peste 30 de ani;
- 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.
Însă, este important de menționat și faptul că noile reglementări nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Așadar, calculul total al punctelor obținute de un asigurat va ține cont de punctele de stabilitate. Ceea ce înseamnă că valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. Punctajul anual al unui asigurat este determinat prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic la 12.
De asemenea, legea care va reglementa sistemul public de pensii aduce și modificări în calculul pensiilor, înlocuind punctul de pensie cu punctul de referință. Valoarea acestuia este definită ca raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. În urma introducerii noului mod de calcul, pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi recalculate.
(VEZI ȘI: CINE ESTE ROMÂNUL CU CEA MAI MARE PENSIE DIN ȚARĂ. BĂRBATUL PRIMEȘTE LUNAR PESTE 90.000 DE LEI)