Ce pensie vor avea românii cu salariul minim pe economie. Suma este incredibilă
Sistemul de pensii din România se confruntă cu mari probleme, motivul principal fiind faptul că populația activă este în scădere, iar numărul de angajați este tot mai mic în raport cu cel al vârstnicilor. În aceste condiții, se anunță vremuri grele pentru cei care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani, ei urmând să primească o pensie mai mică față de sumele cu care au contribuit. Iată ce pensie va avea un român cu salariul minim pe economie și care a cotizat 35 de ani la bugetul de pensii.
De la an la an, deficitul bugetar creat de plata pensiilor crește îngrijorător în România. În prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Această valoare poate fi afectată de inflație sau de alți factori economici, ceea ce poate determina scăderea nivelului pensiilor în timp.
(CITEȘTE ȘI: Cresc pensiile! Veşti bune pentru aceşti pensionari! Anunţul oficial)
Ce pensie va avea un român cu salariul minim pe economie și un stagiu de cotizare de 35 de ani
Situația sistemului de pensii din România este extrem de incertă. Cum numărul populației active este tot mai mic în raport cu cel al vârstnicilor, viitorul este îngrijorător.
În aceste condiții, cei cu salariul minim pe economie și un stagiu complet de cotizare, de 35 de ani, vor primi o pensie care nu va putea asigura un trai decent. În plus, pensionarii primesc înapoi o mică parte din suma pe care au achitat-o în perioada în care au muncit. Astfel, cei care au lucrat timp de 35 de ani, vor primi la pensie doar jumătate din suma cu care au cotizat. În anii de cotizație, din salariul minim se duc lunar către sistemul public de pensii 595 de lei. Conform calculelor, un român care a cotizat timp de 35 de ani având salariul minim pe economie de 3.000 de lei, din care brutul este de aproape 1.900 de lei, va avea o pensie de aproximativ 1.260 de lei.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.