Ce pensie va încasa un român care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate? Cu cât se va majora suma de 2.100 de lei după recalculare

Publicat: 06/04/2024 | 15:28
Cum va arăta o pensie recalculată? / sursă foto: Colaj Pixabay

Sunt vești noi pentru românii care încasează lunar pensie. Până când intră în vigoare Noua Lege a Pensiilor (la data de 1 septembrie 2024), cinci milioane de pensii vor fi recalculate. De exemplu, ce venit va încasa un cetățean care a muncit 38 de ani și are 50 de puncte de contributivitate? Cu cât se va majora suma de 2.100 de lei după recalculare? Toate aceste informații se regăsesc mai jos, în articol.

Începând cu data de întâi septembrie, va intra în vigoare Noua Lege a Pensiilor. Până atunci, însă, CNPP va trebui să recaculeze în jur de cinci milioane de pensii. Pentru mulți seniori ai României vor fi reale surprize. După recalcularea ei, pensia va fi mai mare. Însă, ce venit va încasa un român care a muncit zeci de ani și are 50 de puncte de contributivitate? Cu cât se va majora pensia actuală de 2.100 de lei, după ce va fi recalculată de oficialii CNPP? La aceste întrebări se regăsesc mai jos răspunsurile.

Vezi și PENSIONAREA LA 60 DE ANI, NOUA OPORTUNITATE DIN LEGE. SE APLICĂ FĂRĂ NICIO PENALITATE!

Ce pensie va încasa un român, după ce va fi recalculată? Se iau în considerare anumite caracteristici

Există în vedere următarea situație: un român are o pensie de 2.100 de lei. Are 38 de ani de muncă (20 de ani la grupa II) și 50 de puncte de contributivitate. Se iau în considerare toate caracteristicile – cotizarea, salariul încasat până când să își depună dosarul de pensionare, dar și indicele mic de corecție. În cazul acesta, cu cât se va majora o pensie, după ce va fi recalculată?

Se mai iau în considerare următoarele date: în situația dată mai sus, persoana a ieșit la pensie în 2020. La momentul acela, un punct de pensie valora 1.265. Apoi, la data de 1 ianuarie, pensia a fost indexată. Practic, de la pensia de 2.100 de lei (inițială), are acum 3.200 de lei. Punctul de pensie se majorase la 2.054.

O pensie ar putea să înregistreze o majorare considerabilă, în condițiile în care indicele de corecție va fi mai mic. Acest aspect a fost explicat chiar de Daniel Baciu, șeful CNPP – Casa Națională de Pensii Publice. În condițiile în care indicele de corecție va fi mai mare, atunci pensia va avea o creștere mai mică.

În exemplul de mai sus, pentru ca românul să aibă parte de o pensie mai mare după recalculare, indicele de corecție trebuie să fie mic – de exemplu, indice de corecție de 1,14.

După ce se iau în considerare toate caracteristicile, se va ajunge la concluzia că pensia recalculată va ajunge la 4.760 de lei. Net, va lua 4.510 lei. Motivul: va plăti impozit (260 lei), pentru că pensia depășește 2.000 de lei, arată newsweek.ro.

Se calculează, prima oară, punctele de stabilitate. Sunt 0,50 puncte pe an, pentru 26 – 30 de ani munciți. Pentru 31 – 35 de ani munciți, punctul pe an este de 0,75. Apoi, la aceste puncte se adaugă cele de contributivitate. Totalul se înmulțește cu punctul de referință.

Citește și NU E PĂCĂLEALĂ DE 1 APRILIE! ROMÂNII CĂRORA LE VA CREŞTE PENSIA CU 80%

Sursă foto: colaj Pixabay