Ce pensie va avea un român cu un salariu de 7.000 lei, care a cotizat 35 de ani la bugetul de pensii? Suma este incredibilă
Sistemul de pensii din România se confruntă cu probleme majore, iar acestea ar putea să afecteze în mod semnificativ nivelul pensiilor în viitorul apropiat. Situația se datorează faptului că populația activă este în scădere, iar numărul tot mai mic de angajați, în raport cu cel al vârstnicilor, ar putea zdruncina sistemul de pensii. În plus, cei care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică față de sumele cu care au contribuit. Iată ce pensie va avea un român cu un salariu de 7.000 de lei, care a cotizat timp de peste trei decenii la bugetul de pensii.
În prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. De menționat este că această valoare poate fi afectată de inflație sau de alte factori economici, ceea ce poate determina scăderea nivelului pensiilor în timp.
Ce pensie va avea un român cu un salariu de 7.000 de lei
Conform calculelor, un român, care a cotizat 35 de ani la bugetul de pensii, cu un salariu de 7.000 de lei nu va avea o pensie mai mare de 2.200 de lei pe lună. Pentru a vedea exact care va fi pensia unui român, în situația dată, calculul pensiei se face individual, pentru fiecare perioadă în care salariul brut a avut aceeași valoare.
Totodată, salariile brute luate în considerare trebuie să înceapă de la 4.000 de lei, ceea ce reprezintă un salariu net de aproape 2.400 de lei.
Pentru cei care vor ieși la pensie peste 10-20 de ani, lucrurile vor sta diferit, asta pentru că populația este în scădere.
De exemplu, un român cu un salariu mediu net de 4.000 de lei, care a cotizat timp de 35 de ani, ar putea primi o pensie de doar 1.275 de lei de la stat, adică 265 de euro, conform simulării de calcul. Aceasta se datorează faptului că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu la 35 de ani de contribuții la sistemul de pensii.
CITEȘTE ȘI: S-a schimbat data la care intră pensiile pe card. E știrea zilei, milioane de români sunt vizați
De asemenea, este important de luat în considerare faptul că unii angajați pot opta să cotizeze la pensiile private obligatorii, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra nivelului pensiei pe care îl vor primi la vârsta de pensionare.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, citat de Antena 3 CNN.
VEZI ȘI: Ce s-ar putea întâmpla cu pensiile speciale. Guvernul vrea să facă o mișcare total neașteptată