Ce pensie primește un român, după recalcularea de la 1 septembrie 2024, dacă se pensionează cu 40 de ani vechime

Publicat: 18/08/2024 | 11:01

Recalcularea pensiilor va avea loc până la data de 1 septembrie 2024, ceea ce înseamnă că în jur de trei milioane de cetățeni vor intra în posesia unor venituri mai mari. Pentru alte două milioane de oameni, pensiile vor rămâne la valoarea de până atunci, fără să fie micșorate. Află, în articol, ce sumă va primi un român, dacă iese din câmpul muncii cu 40 de ani de vechime!

Casele de Pensii din țară au finalizat deja procesul de recalculare. Astfel, în aproximativ două săptămâni, toți pensionarii din România vor primi notificări în plicuri aduse personal de poștași. Cei care nu se află la domiciliu pentru a le primi, le pot ridica de la Casele de Pensii sau de la oficiile poștale.

Citește și: Aceștia sunt pensionarii din România care vor putea ieși la pensie cu 5 ani înainte de termen

Cât primește un pensionar cu 40 de ani vechime, după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Aproape 3 milioane de pensionari așteaptă să primească veniturile după recalcularea de la 1 septembrie 2024. În majoritatea cazurilor, sumele vor crește, iar cele care ar trebuie să scadă rămân la valoarea inițială, potrivit legii.

Un caz concret de creștere a pensiei, după prima recalculare, este cel al unei femei care a ieșit din câmul muncii în februarie 2024. Aceasta are 60 de ani și a cotizat timp de 40 de ani la stat, iar suma pe care o primește lunar, în acest moment, este de 3.9000 de lei, potrivit Newsweek.

În documente se arată că femeia nu a avut grupe, iar punctajul mediu anual a fost de 1,99. Ei bine, după recalculare, pensionara va beneficia de o creștere de 25% a pensiei, având 56 de puncte de contributivitate. Ea a cotizat 40 de ani la stat, motiv pentru care va avea un număr mare de puncte de stabilitate, primite bonus. Iată cum se calculează:

5X0,5 + 5X 0,75 + 5 X1 = 11,25 de puncte de stabilitate

Pentru a obține totalul de puncte trebuie să adunăm „56 + 11,25” și vom obține 67,25. Acest rezultat care se înmulțește cu 81 de lei, reprezentând suma pentru un punct de referință. Astfel, pensia femeii va fi de 5.450 de lei. Însă, trebuie să luăm în calcul și impozitul de 10% care se aplică sumelor ce depășesc 2.000 de lei, fiind de 340 de lei în acest caz.

În urma calculelor făcute, femeia ar trebui să primească o pensie de 5.200 de lei, începând cu luna septembrie, după recalculare. Mai exact, potrivit noii formule, pensionara va avea în plus 1.300 de lei.

Ce se întâmplă după a doua recalculare a pensiilor

Procesul de recalculare va continua și după data de 1 septembrie, până în 2025. Reprezentanții Caselor de Pensii au subliniat că la prima recalculare nu vor exista pensionari care să primească bani mai puțini. Veniturile vor fi majorate sau vor rămâne la fel. În schimb, la a doua recalculare, introducerea unor sporuri și a unui al 13-lea salariu poate să ducă la diminuarea pensiei.

„Fiecare trebuie să își facă o analiză atentă. La 1 septembrie, legea ne va permite să valorificăm niște sporuri care anterior nu erau luate în calcul, dar aceasta poate să nu fie întotdeauna în beneficiul pensionarilor.”, a explicat un reprezentant al Casei de Pensii.

Citește și: Recalculare pensii. Câți bani va primi un român care acum ia 1.514 de lei, pentru 42 de ani de muncă