Ce pensie primește un român, dacă a lucrat doar 21 de ani cu carte de muncă

Publicat: 11/10/2024 | 16:06

Un anunț recent al Ministerului Muncii, susținut și de prevederile noii legi a pensiilor, a stârnit îngrijorare în rândul pensionarilor. Mai multe categorii de muncă și perioade din viața unui angajat nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiilor, ceea ce duce la pierderi financiare considerabile pentru cei afectați.

Un român care a lucrat doar 21 de ani cu carte de muncă se va confrunta cu o situație dificilă în ceea ce privește valoarea pensiei. Conform legii pensiilor și normelor actuale de recalculare, pentru o perioadă de muncă de 21 de ani, pensia nu va crește după recalculare, iar beneficiul financiar va rămâne limitat.

Pensia pentru 21 de ani de muncă: fără puncte suplimentare

În cazul unei persoane care a lucrat 21 de ani, recalcularea pensiei nu aduce niciun punct de pensie suplimentar. Aceasta înseamnă că, indiferent de recalculare, pensia va rămâne la același nivel stabilit inițial, fără nicio creștere. Practic, pentru fiecare an suplimentar de muncă, începând de la 26 de ani în sus, se oferă puncte de pensie care cresc valoarea pensiei. Însă pentru 21 de ani de muncă, acest lucru nu se aplică, rămânând cu 0 puncte suplimentare, potrivit Newsweek.ro

Valoarea pensiei depinde în mod direct de numărul de puncte de pensie acumulat de-a lungul anilor de activitate. Punctajul se calculează în funcție de venitul realizat de angajat în comparație cu salariul mediu pe economie în acea perioadă. Deși o persoană poate să primească un număr minim de puncte pentru cei 21 de ani de muncă, acest punctaj nu se va schimba în urma recalculării pensiei, deoarece nu se încadrează în pragurile care ar aduce beneficii suplimentare.

De exemplu, dacă o persoană are un punctaj total de 10 puncte de pensie după 21 de ani de muncă, valoarea pensiei sale va fi calculată în funcție de valoarea punctului de referință, care în prezent este de aproximativ 81 de lei.

În prezent, recalcularea pensiilor aduce beneficii doar pentru cei care au muncit peste 26 de ani. Până la acel prag, românii care au muncit între 20 și 25 de ani nu primesc nicio creștere a pensiei. Astfel, pentru cei care au lucrat doar 21 de ani, pensia rămâne neschimbată după recalculare, ceea ce poate genera dezamăgire în rândul pensionarilor care au sperat la o îmbunătățire a situației financiare.

Cu toate acestea, pensionarii care au muncit 36 de ani sau mai mult se pot aștepta la o creștere semnificativă a pensiei. De exemplu, pentru cei care au lucrat 40 de ani, recalcularea poate aduce un plus de 911 lei, iar pentru cei cu 45 de ani de muncă, pensia poate crește cu până la 1.316 lei.

Citește și: SUPERMARKETUL CARE OFERĂ 0,7 DE BANI PENTRU UN AMBALAJ CU SGR. SINGURA CONDIȚIE PRIN CARE POȚI OBȚINE BANII