Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe din România pregătesc un protest fără precedent. Aceștia își vor suspenda activitatea începând de miercuri, 21 iunie, pe termen nelimitat. Magistrații sunt nemulțumiți de modificările la legislația pensiilor speciale.
Magistrații din țara noastră sunt nemulțumiți de proiectul reformei pensiilor de serviciu, care va modifica statutul acestora. Astfel, judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din România, inclusiv din București, își vor suspenda activitatea începând de miercuri, 21 iunie 2023. În plus, magistrații vor să atace proiectul la Curtea Constituțională.
Curtea de Apel București și DNA s-au alăturat protestului, iar de miercuri își vor suspenda activitatea. Totuși, magistrații vor activa în cazurile urgente, cum ar fi măsurile preventive sau cazurile civile cu minori.
Prin demersul lor, judecătorii și procurorii vor să forțeze adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independența justiției și statutul magistraților. În plus, ei cer un proces legislativ transparent prin care să se poată înlătura inechitățile actuale, dar totuși să se țină cont de statutul lor, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar.
În baza legii 303/2022, privind statutul procurorilor și judecătorilor, în luna mai a acestui an, nu mai puțin de 5.252 de persoane au încasat pensie. Media acesteia este de 21.555 de lei, adică peste 4.000 de euro. Făcând o comparație cu pensia medie din sistemul public de stat, care a fost în aceeași lună doar 1.962 de lei, se observă că aceasta este de 11 ori mai mică decât cea încasată de un magistrat. Mai exact, conform datelor oficiale ale Ministerului Muncii, un magistrat în casează lunar cât primește un pensionar de rând într-un an întreg.
Cei 20.748 de beneficiari ai legii 49/1991 și 44/1994, privind veteranii de război precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, primesc lunar, în medie, doar 851 de lei.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre greva anunțată de magistrații din țara noastră. Ea respectă dreptul acestora la liberă exprimare, însă consideră că dialogul este cea mai bună cale de a găsi soluțiile optime.
„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu. Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.
Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public. MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar”, a declarat Alina Gorghiu.
(VEZI ȘI: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră! Ce se va întâmpla cu pensiile și salariile românilor)