Ce pățesc șoferii care circulă cu permisul suspendat. Amendă sau dosar penal?
Conducătorii auto care circulă cu permisul auto expirat riscă o amendă usturătoare, dar şi puncte de penalizare. Iată ce sancţiuni primesc cei care încalcă legea.
Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice cu permisul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2022.
Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2022
Amenda este destul de mare dacă conducătorii auto circulă fără permis pe drumurile publice.
Cei care sunt opriţi de către Poliţie sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare.
CITEŞTE ŞI: SCENE IREALE ÎN CAPITALĂ! INCREDIBIL CE A FĂCUT UN ȘOFER DUPĂ O ȘICANARE ÎN TRAFIC
Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.
În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.
Amenzi uriașe pentru cei fără rovinietă
Şoferii prinşi fără taxele de drum plătite riscă să aibă de achitat amenzi de până la 550 de lei. Pentru un şofer de microbuz prins în aceleaşi condiţii, amenda este de până la 6200 de lei. Iar pentru şoferii de vehicule de mare tonaj, chiar şi de 24.000 de lei.
În 2021, 740.000 de şoferi au fost prinşi pe drumurile de la noi circulând fără rovinietă. Majoritatea, adică aproximativ 735.000, au fost surprinşi cu ajutorul camerelor de pe marginea şoselelor.
Rovinieta pentru un autoturism obişnuit costă între 3 euro pentru o zi şi 28 de euro pentru un an. Pentru vehiculele de transport marfă mai uşoare de 3,5 tone, preţurile sunt între 6 şi 96 de euro. Cele mai mari preţuri sunt pentru TIR-uri şi ajung la peste 1200 de euro pe an. Pe lângă benzinării sau on-line, rovinieta se poate cumpăra şi prin SMS, însă doar pentru una sau şapte zile.
„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.
Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă“, se arată într-un comunicat al Guvernului.