O adevărată flotilă şi-a făcut loc în sufrageria unui poliţist din Slobozia. Pasionat de navomodelism, subcomisarul Cristian Neguţescu are o impresionantă colecţie de submarine, crucişătoare şi fregate în miniatură. Navele reprezintă modele reduse la scară mică ale unor celebre ambarcaţiuni de război. (CITEŞTE ŞI: În urmă cu 15 ani, s-a catapultat dintr-un MIG, iar azi... Povestea celui mai experimentat pilot militar din România)
Subcomisarul Cristian Neguţescu şi-a petrecut întreaga copilărie la cercul de navomodele al Palatului Copiilor din Slobozia. Aici a învăţat cum trebuie să realizeze vapoare. Primele ambarcaţiuni au fost nişte veliere, însă în timp a studiat şi a învăţat cum să confecţioneze şi nave de război.
„La început, în copilărie, am creat nave civile, însă, în timp, mi-am dat seama că navele de luptă sunt mai interesante. Au mult mai multe detalii de care trebuie să ţii cont, iar munca este mult mai migăloasă. Mie îmi place această pasiune pe care o am şi sunt mândru de ceea ce am reuşit să fac”, spune subcomisarul Cristian Neguţescu pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
În prezent, navele de război pe care Cristian Neguţescu le-a construit au fost ancorate pe pereţii din sufragerie. Este vorba despre cele mai ameninţătoare ambarcaţiuni de luptă pe care japonezii şi germanii le-au folosit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deasupra televizorului, de exemplu, stă expusă macheta submarinului nemţesc VII C4. La câţiva metri distanţă, de pe o comodă, un alt submarin pare că se pregăteşte să lanseze o torpilă. Este vorba despre modelul I-53 cu care japonezii s-au remarcat în cea de-a doua mare conflagraţie mondială. (VEZI ŞI: Legendele urbane susţin că… Ce ascund tunelurile secrete de sub Focşani: „Nimeni nu a mers până la capăt…”)
De asemenea, printre zecile de piese de colecţie se numără şi binecunoscutul cuirasat german „Bismarck”, navă care, la data lansării sale la apă, în 1939, a fost considerată cel mai mare vapor al lumii. Dacă adevăratul vapor a fost fabricat din milioane de tone de fier, cel din sufragerie cântăreşte doar 15 kilograme şi este confecţionat din fibră de sticlă şi răşină. (CITEŞTE AICI: La 7 ani, a câştigat deja un munte de trofee. Povestea micuţei cu voce uriaşă)
„Pe mine această pasiune mă relaxează foarte mult. Petrec ore bune meşterind la aceste ambarcaţiuni. Şi ceea ce trebuie să ştiţi este faptul că fiecare navă pe care o vedeţi expusă este funcţională. Am reuşit cu ajutorul unor circuite electrice să fac aceste piese să meargă”, mai spune poliţistul, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, iar în câteva secunde demonstrează cum un submarin de mici dimensiuni lansează o torpilă, în timp ce motoarele unei fregate pornesc printr-o simplă apăsare de buton.
Dincolo de îndemânarea de a potrivi piesele unele lângă altele, construcţia unei flotile de dimensiunile celei pe care o deţine subcomisarul Cristian Neguţescu presupune cunoştinţe temeinice de fizică şi matematică. Fiecare centimetru pătrat de la bordul fiecărei nave este gândit, desenat şi calculat cu cea mai mare acurateţe. Totul pentru ca navele de război să semene cât mai fidel cu originalele lor. Întreaga colecţie este confecţionată din produse reciclabile. Majoritatea pieselor provin de la jucării sau aparate electrocasnice defecte, ori pe care poliţistul nu le-a mai utilizat. De exemplu, giroscopul unui submarin a fost confecţionat dintr-o piesă de la un frigider vechi. (NU RATA, AICI: Azi, e student într-o universitate de renume. Un olimpic ”dă de pământ” cu învăţământul din România. ”M-a dezămăgit faptul că…”)
De asemenea, toate exponatele trebuie îngrijite cu mare atenţie şi ferite de praf şi umiditate pentru a nu se degrada. Subcomisarul Neguţescu recunoaşte faptul că petrece ore bune în weekend curăţându-şi vapoarele de război.
„Trebuie îngrijite cu atenţie şi protejate de praf sau umiditate mare. Folosesc o pompă cu aer pentru a îndepărta particulele de praf. Este o treabă migăloasă, însă pasiunea este mult mai importantă. Sunt foarte bucuros când văd colecţia expusă pe pereţi”, îşi încheie omul legii povestea. (VEZI ŞI: VIDEO EXCLUSIV. Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)
MĂDĂLIN SOFRONIE