Ce oferă satul Alun, din județul Hunedoara, turiștilor care îl vizitează în număr din ce în ce mai mare. Aspectul unic care a pus localitatea pe harta turismului

Publicat: 23/02/2024 | 11:55

Satul Alun, din județul Hunedoara, găzduiește aproximativ 50 de gospodării. Chiar dacă localnicii trec rareori pe acasă, zona a devenit o atracție mare pentru turiști. Din ce în ce mai mulți vor să viziteze locul, pentru un obiectiv fabulos.

În urmă cu zeci de ani, Alun se bucura de o comunitate prosperă. Pe lângă cele 100 de gospodării locuite, la acea vreme, în sat, existau o școală și un internat. Acum, satul a devenit pustiu din cauza evoluției infrastructurii și a schimbărilor demografice. În schimb, localitatea reușește să atragă un număr din ce în ce mai mare de turiști.

Citește și: COMUNA DIN ROMÂNIA CARE A AJUNS ÎN TOP 5 DESTINAȚII TURISTICE DIN ȚARĂ! CE ÎI ATRAGE PE TURIȘTI AICI

De ce sunt interesați turiștii de satul Alun, Hunedoara

Deși este catalogat printre cele mai puțin populate așezări rurale din România, satul Alun oferă turiștilor peisaje de vis, dar și un drum unic, ce se remarcă prin modul în care a fost construit. Se întinde pe 10 kilometri, iar farmecul constă în marmura din care a fost realizat.

Drumul din marmură atrage turiștii în satul Alun, județul Hunedoara/ Sursa foto: Facebook

Drumul din marmură a pus satul Alun pe harta turismului, însă localnicii nu sunt prea încântați de obiectivul care îi fascinează pe vizitatori. Unii oameni se plâng de condițiile dificile, iar șoferii care trec pe acolo își doresc un „drum normal”.

„Acest drum de marmură a fost pe vremea lui Ceaușescu. Prin anii ’60-’70 s-a făcut pentru că blocurile de marmură transportate din carieră erau de 5 până la 10 tone, astfel că trebuia ca utilajele să circule pe o structură solidă, de 4-5 kilometri, până în vale, unde nu erau probleme”, a explicat Gheorghe Popa, unul dintre localnici, pentru Adevărul.

Drumul de marmură nu a mai fost reparat, iar acum se află într-o stare precară, susțin localnicii. Limita de viteză este de aproximativ 20 de kilometri pe oră pentru cei care circulă în zonă, fiind impusă din cauza gropilor și a denivelărilor. Persoanele din sat speră ca autoritățile să înceapă o reabilitare a vechiului drum.

„Dacă pe acesta nu îl vor mai asfalta vreodată, așteptăm ca măcar vechiul drum să fie reabilitat, astfel încât mașinile să poată circula pe ele.”, a spus un alt sătean.

Citește și: STAȚIUNEA ÎN CARE PETRECEAU VEDETELE DE LA HOLLYWOOD A AJUNS O PARAGINĂ. POVESTEA „HOTELULUI NEATINS” DE 7 STELE CARE A DEVENIT O RUINĂ