Spotify a venit în România. A fost, aproape, ca și când Dumnezeu s-a pogorât din ceruri în triluri de harpă. Aproape, că realitatea e puțin diferită. Ne-a încântat și pe noi, am început să ne facem conturi și să descoperim că la pomul lăudat s-au cam lăsat crengile, scriu cei de la Playtech.ro.
Spotify e cel mai popular serviciu de music streaming din lume, dacă judeci pe baza numărului de abonați. În 2017, a ajuns la 71 de milioane de abonați și 159 de milioane de utilizatori activi lunar. E imens, dacă te gândești că oamenii aceștia plătesc pentru muzică. Cei pe care nu-i vezi la “abonați” sunt cei care folosesc aplicația și trec și prin reclame.
Spotify e mare, e cool, e din Europa și din 12 martie e, oficial, în România. Poate te întrebi de când a ajuns țara noastră atât de tentantă pentru companiile mari. Ei bine, aici, ca în cazul oricărei decizii de tipul acesta, banii vorbesc mai tare decât dorința – de altfel fierbinte – de-a le permite și românilor accesul la fructul occidentalilor.
Dacă la Netflix nu ai alternativă – HBO Go e o glumă proastă pe seama ta, dar măcar e ieftin, iar Amazon Prime Video e chel ca un pensionar șahist -, la Spotify ai și ai din plin. La prima mână, serviciile care sunt bune în România: Apple Music, Play Music de la Google, Zonga și, eventual, Deezer. Sigur, poți folosi și Tidal, dar e cam limitată oferta și promite calitate extremă de care nu le pasă celor mai mulți oameni.
Apoi ai bazinul aproape infinit de muzică: YouTube. Doar că acolo nu-i deloc prietenos când vrei să asculți pe telefon și, în definitiv, nu e despre muzică. Poate să devină mai util cu YouTube Red și cu o fuziune între Play Music și platforma de video. Mă rog, astea-s planuri pe termen lung, nu sunt aici, acum.
Prețul e bun: cinci euro pe lună și ai acces la 35 de milioane de piese. Spre comparație, dacă e să țin cu “ai noștri”, Zonga are 36 de milioane de melodii și costă nimic ca să asculți cu reclame. Acces total ai cu 22 de lei pe lună (4,7 euro pe lună). Are mai multă muzică românească, dar diferența e că Spotify e cool, pe când Zonga e doar local.