Duminică, 24 mai 2021, românii sărbătoresc Paștele Ortodox. Încă din cele mai vechi timpuri, în ziua în care se sărbătorește Învierea Domnului, este interzis să faci anumite lucruri, pentru a nu avea parte de ghinion.
Se spune că de Paște este bine să îți reînnoiești garderoba, fapt ce multe persoane merg la shopping pentru a alege ținute frumoase, vibrante, cu ocazia Paștelui. Se mai spune că atunci când porți haine noi în duminica Învierii, și corpul și sufletul se purifică. În alte zone ale țării, referitor la reînnoirea garderobei, se spune că bărbații trebuie să aibă o pălărie nouă, iar femeile, o cămașă.
De asemenea, se mai spune că este bine ca flăcăii și fetele, în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte să răsarit, să nu fie văzuți de nicio persoană și să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.
Pe de altă parte, în alte zone ale României se practică un obicei din străbuni: la miezul nopții dintre zilele de sâmbătă și duminică, oamenii se trezesc din somn atunci când bat clopotele, se spală cu apă curată, își pun haine noi, iau o lumânare și merg spre biserică.
De obicei, sărbătorile reunesc familia, rudele și prietenii, în ritm armonios, cu voie bună și iubire. Se spune că în prima zi Paște este bine ca întreaga familie să mănânce primul ou ciocnit, pentru a se menține familia în întregime. Capul familiei trebuie să spargă oul, să îl curețe și să împartă. În altă ordine de idei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
Tradiția mai spune faptul că persoana care moare în ziua de Paște sau în Săptămâna Luminată (cea de după Paşte), atunci sufletul acelei persoane se duce direct în Rai. Pe de altă parte, cine se naște atunci, are parte de noroc toată viața.
Pentru a fi ”curat ca pasca și sănătos ca oul”, în prima zi de Paște, după ce persoanele s-au întors de la Înviere și iau anafura, membrii familiei trebuie să mănânce un ou roșu și pască. De asemenea, în ziua de Paște nu e bine să dormi, deoarece vei avea parte de ghinion.
Tradiția mai spune că nu este bine să mănânci în ziua de Paște oul cu sare, căci altfel tot anul vei transpira.
În Maramureș, în dimineața primei zile de Paște, copiii care au vârsta până la nouă ani merg la casele vecinilor și rudelor pentru a-i anunța de Învierea Domnului, aceștia primind de fiecare dată câte un ou roșu.
În Banat, în prima zi de Paște, oamenii iau o linguriță de Paști, vin cu pâine sfințite, dimineața, înainte de micul dejun.
Pe de altă parte, în Transilvania, fetele se spală cu apă de la moară, de pe roata morii, pentru a fi frumoase și voioase.
VEZI ȘI: MASA DE PAȘTE VA FI MAI SCUMPĂ ÎN 2022. CU CÂT S-AU SCUMPIT PRODUSELE ALIMENTARE ÎN ACEST AN
Datina mai spune că dacă prima persoană care îți intră în locuință, de Paște, este un bărbat, atunci vei avea parte de noroc tot anul. O altă tradiție spune că în prima dimineață este bine să privești apa dintr-o cană nouă pentru a avea vedere bună pentru tot restul anului.
De asemenea, din bătrâni se spune că este bine să pui sub prag o bucățică de fier, pentru ca locuința să beneficieze de protecție.
Se spune că este bine să păstrezi lumânarea de la Înviere, aprinsă, pentru a te feri de boală, calamități naturale și supărări. Mergând spre latura superstițiilor, se spune că dacă păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile și nu se strică, atunci vei avea parte de noroc.
Sursa foto: Pexels.com