Duminică, 26 februarie, a fost Lăsata Secului. Practic, ultima zi în care creștinii mai pot savura preparate din brânză, ouă sau carne. De mâine începe Postul Paștelui, iar creștinii pot ține post pentru următoarele 40 de zile. Iată mai jos, în articol, ce nu ar trebui să faci în această perioadă!
De mâine, 27 februarie 2023, începe Postul Paștelui. Duminică a fost Lăsata Secului, mai cu seamă ultima zi în care creștinii au putut savura brânză, carne sau ouă. În zilele de post, în perioada următoare, vor exista doar două dezlegări la pește. Potriviti tradiției religioase, există câteva reguli pe care creștinii le pot respecta, în cele 40 de zile de post.
Pe lângă faptul că trebuie să se abțină de la produsele lactate, ouă și carne, oamenii pot respecta și o serie de cutume religioase menite să purifice atât sufletul, cât și trupul.
Prima săptămână a postului este denumită Săptămâna Curată. În această perioadă, oamenii care locuiesc în zonele rurale, în speță vârstnicii, nu vor țese sub nicio formă. Este o tradiție care se respectă pentru a feri animalele din gospodărie de rele. Pe de altă parte, tradiția arată că înainte ca Postul Paștelui să înceapă trebuie ca rufele să fie curățate, iar vasele opărite. În plus, în perioada următoare nu ar fi bine să aibă loc nunți. Tot în Postul Paștelui, nu ar trebui să se consume untdelemn, iar fumatul și alcoolul sunt interzise.
Vezi și REȚETA DE VARZĂ CU TĂIȚEI A MIRABELEI DAUER. ESTE PERFECTĂ PENTRU POSTUL PAȘTELUI
„Este o perioadă de pregătire specială, sufletească şi trupească deopotrivă a noastră. Din răi, să devenim buni. Aşadar postul este o primăvară a vieţii noastre, în care vieţuim cu bucurie, nu-l simţim ca o povară. Fără părere de rău, fără milostenie, fără bunătate, fără dragoste, fără rugăciune… postul doar de alimente este un simplu regim vegetarian”, a spus preotul Ionel Popescu, arată observatornews.ro.
Sursă foto: Pixabay