Tot mai mulți români renunță la litoralul nostru și aleg să plece în Grecia. Prețurile mult mai bune și experiențele mai frumoase îi fac pe oameni să meargă în vacanțe în alte țări și să spună adio plajelor din România. Fie că se deplasează cu mașina sau zboară cu avionul, toți trebuie să știe că țara elenă are multe reguli stricte!
Grecia este una dintre țările cu multe reguli, pe care trebuie să le respecți neapărat, altfel te vei alege cu o amendă pe măsură. În acest caz, românii trebuie să știe cu ce se pot confrunta atunci când merg în vacanță în țara elenă. Șoferii trebuie să fie, în special, foarte atenți atunci când sunt în trafic. Spre exemplu, este strict interzis să fumezi într-un vehicul care transportă copii sub 12 ani. Dacă faci contrariul, poți lua o amendă „frumoasă” de 1.500 de euro. O altă regulă, care le dă bătăi de cap românilor, este semnul de circulație care face referire la interzicerea parcărilor. Asta pentru că semnele cu o singură linie verticală sunt valabile doar în lunile impare, în timp ce cele cu două linii verticale sunt valabile în lunile pare.
Cetățenii români cu mașini înscrise în România trebuie să știe că pot sta pe teritoriul Greciei o perioadă de 180 de zile, anunță mae.ro. Parcarea ilegală te va face să scoți din buzunar între 40-150 de euro, dar se adaugă și reținerea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile și taxa de parcare din acest interval de timp, care trebuie plătită.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că polițiștii din Grecia te pot taxa aspru (amenzi, reținerea permisul de conducere, actele autoturismului și plăcuțele de înmatriculare) și-n cazurile următoare:
Trebuie să porți neapărat centura de siguranță sau casca de protecție, în cazul motocicliștilor. Altfel, aceste fapte se pedepsesc cu
cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile. Nici cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc, nu scapă. Pot rămâne fără carnet, plăcuțele și certificatul de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.
În cazul în care ai consumat alcool, nu trebuie să te urci la volan. Dacă ai făcut acest lucru sau ai depășit limita de viteză cu peste 30 km/oră atunci vei fi sancționat cu o amendă de 350 EUR și ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile. Dacă nu respecți culoarea roșie la semafor, atunci te va costa 700 EUR și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile. La fel este și-n cazul indicatorului „STOP la intersecție”. Nu ai voie să blochezi accesul rampelor de trecere destinare persoanelor cu dizabilități sau să parchezi în locurile destinate lor. Îți va fi reținut pe loc permisul de conducere, dar și plăcuțele și certificatul de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.
Nu doar șoferii au parte de reguli, ci toată lumea. De exemplu, femeile nu au voie să poarte pantofi cu toc cui în siturile istorice, cum ar fi Acropole sau Partenon. Este total interzis să dansezi dezbrăcat pe Acropola din Atena. Nici gumă de mestecat nu ai voie să mănânci și nici alte alimente în incinta anumitor monumente istorice. Un alt lucru pe care oamenii nu au voie să-l facă este să nu arunce hârtia igienică în toalete, la fel ca-n alte țări europene. Este interzis ca Poliția să aresteze pe cineva cât timp se află în incinta unei universități, așa cum spune o lege străveche.