Ce nu ai voie să faci în timpul sarcinii. Să fii mamă este o adevărată binecuvântare, iar în perioada sarcinii este bine ca viitoarele mămici să ştie ce greşeli să evite pentru că totul să decurgă cât mai bine în cele 9 luni magice.
Ce nu ai voie să faci în timpul sarcinii. Schimbările hormonale, transformările fizice pot fi copleşitoare. De aceea iată câteva sfaturi pentru a menţine sănătatea optimă atâta a mămicii, cât şi a fătului. Pentru a nu pune viaţa bebeluşului în pericol este indicat că femeia însărcinată să nu fumeze. Ţigările conţin mii de substanţe otrăvitoare, iar riscul de a naşte un copil cu malformaţii sau alte probleme de sănătate este major.
Atenţie şi la consumul excesiv de cafea care poate cauza palpitaţii, creşterea tensiunii care împreună cu tulburările hormonale obişnuite din timpul sarcinii pot amplifica stările de disconfort. Nu uitaţi că şi anumite alimente conţin cofeină precum ciocolata, ceaiul, sucurile, aşadar citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care urmează să le consumaţi.
Ce nu ai voie să faci în timpul sarcinii? Consumul de alcool este strict interzis în timpul sarcinii. Riscurile sunt mari întrucât această substanţă nocivă poate cauza avort spontan, naştere prematură sau poate afecta creierul sau sistemul nervos al bebeluşului. De asemenea, sunt de evitat radiografiile în timpul sarcinii. Statisticile au arătat că radiaţiile puternice pot afecta dezvoltarea fătului, de aceea sunt de preferat ecografiile sau alt tip de procedeu imagistic.
Nu uitaţi ca înainte de orice procedură să îi comunicaţi specialistului că sunteţi însărcinată. Din păcate şi animalele de companie pot fi un pericol pentru viitoarele mămici, în special pisicile ale căror fecale pot conţine toxoplasmoză, o infecţie periculoasă pentru bebeluş care poate duce la leziuni la nivelul ochilor, creierului, plămânilor şi inimii.
Dacă, însă, animalul de companie este îngrijit, deparazitat şi vaccinat riscurile de infectare sunt drastic reduse. Există însă şi alte căi prin care infecţia cu toxoplasmoză se poate răspândi: prin consumul de carne nepreparată termic corespunzător, lactate nepasteurizate sau fructe şi legume care au intrat în contact cu un sol contaminat. Este de luat în seamă şi faptul că lipsa exerciţiilor fizice poate avea efecte neplăcute.
Desigur că nu este bine să va epuizaţi prin exerciţii fizice intense, însă dacă sarcina are o evoluţie normală, câteva exerciţii făcute cu moderaţie pot avea efecte benefice, îmbunătăţesc circulaţia şi stimulează sistemul imunitar. Sunt de evitat băile fierbinţi şi sauna deoarece cresc tensiunea şi temperatura corpului şi nu uitaţi să acordaţi suficientă importanţă programului de somn care va creşte la 9-10 ore pe noapte.