O meserie ce părea că a „apus” și care nu era la îndemâna oricui, fiind considerată neonorabilă, a redevenit la modă. Zilele acestea, cei care o practică, sunt unii dintre cei mai căutați muncitori și, în același timp, cei care își vor umple portofelele. Iată despre ce este vorba!
Odată cu răcirea vremii, oamenii încep să-și încălzească locuințele. Din cauza prețurilor uriașe la energie și gaze, unii au început să folosească, ca sistem de încălzire, fie șemineele, fie sobele.
Coșarii, căci despre ei este vorba, câștigă venituri mari în ziua de astăzi, însă, puțini sunt cei care o practică. Astfel, un coșar care va curăța un singur coș de fum ar putea câștiga 100 de lei, însă poate să ajungă și la 500. Din cauza faptului că tot mai mulți dintre noi au ales instalarea centralelor termice, această meserie a început, în timp, să dispară. Oamenii au înlocuit sobele și șemineele cu caloriferele. Treptat, sobele au redevenit opțiunea multora, și ca „modă” dar și din punctul de vedere al costului. Din acest motiv, necesitatea curățării hornului este indispensabilă când vorbim de astfel de sisteme de încălzire, iar forța de muncă este foarte rară în acest domeniu.
Chiar dacă la noi în România meseria este pe cale de dispariție, în Anglia are loc un festival anual care celebrează coșarii. Un bărbat îmbrăcat în verdeață de 2,5 metri înălțime, de formă conică, conduce festivitățile de paradă. Silueta luxuriantă îl reprezintă pe Jack care prinde viață în zorii zilei, moment în care coșarii mergeau la muncă în fiecare zi a anului, cu excepția zilei de 1 Mai, scrie Playtech.