Ce medicamente ar trebui să avem în casă în timpul pandemiei de coronavirus. Medic: ”Să nu facem stocuri pentru un an”
Foarte mulți români s-au repezit nu numai către marile magazine, pentru a-și face stocuri de provizii, ci și către farmacii, într-o încercare comună de a se proteja de infecția cu COVID-19, însă fără a ține cont de sfaturile medicilor.
Totuși, aceștia avertizează că nu toate medicamentele sunt utile, în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii la nivel mondial, iar unele dintre acestea pot fi chiar periculoase.
Medicii recomandă ca – pe lângă medicamentele uzuale – în cazul în care ne confruntăm şi cu o afecţiune cronică, să ne asigurăm că avem în trusa de urgenţă următoarele:
- Antitermice adaptate vârstei fiecărui membru al familiei;
- Decongestionante nazale;
- Siropuri de tuse, atât pentru tusea seacă, cât şi pentru cea productivă;
- Dezinfectante pentru piele, pentru micile accidente domestice pe care le putem suferi (betadină, rivanol etc.);
- Antidiareice, de asemenea adaptate vârstei;
- Probiotice, în cazul în care ne tratăm şi cu antibiotic.
”Apar tot felul de mituri în această perioadă. Cel mai bine este să ne spă-lăm mâi-ni-le!”
În ceea ce privește cantitățile de medicamente, nu sunt recomandate stocuri pe termen lung și, înainte de toate, nu trebuie uitată igiena personală, cea mai importantă acțiune dintre toate.
„Nu recomand să aibă decât nurofen şi paracetamol pentru febră şi în rest, dacă au probleme, să mă sune pe mine. Nu recomand nimănui să-şi facă stocuri, pentru că nu avem pentru ce. Să aibă grijă, în schimb. Măsuri de igienă şi să aibă grijă. Să nu se plimbe în locuri aglomerate, să stea într-un loc retras câteva zile, să nu iasă afară din casă, mai ales în perioada asta. Să nu-şi ducă, evident, copilul la spaţiile de joacă, pentru că nu ştie exact cine a pus mâna pe acolo şi nu poate să dezinfecteze tot spaţiul. Poate să se joace cu el şi undeva în parc, să nu pună mâna pe toate suprafeţele, mai ales pe aparatele folosite înseosebi de copii. Apar tot felul de mituri în această perioadă. Cel mai bine este să ne spă-lăm mâi-ni-le! Să încercăm să nu ne atingem nasul, pentru că putem să luăm mănuşi chirugicale şi să ne băgăm mâna în nas sau în gură, cu mănuşi chirurgicale, şi se duce tot“, a atras atenţia medicul pediatru Dorian Costescu, potrivit informațiilor furnizate de adevarul.ro.